Publicat: 11 Martie, 2017 - 13:05
Share

"Ajutorul de adaptare excepţional va fi acordat producătorilor de lapte care se încadrează la activitatea „agricultură la scară mică” Beneficiari pot fi micii fermieri care deţin un efectiv de vaci de lapte de minimum 3 şi maximum 9 capete, identificate şi înregistrate în RNE la data depunerii cererii, în exploataţie cu cod ANSVSA. De finanţare pot avea parte şi micii fermieri care au au livrat/vândut direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016", conform Curierului National.

„Conform Regulamentului delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepţionale destinate producătorilor de lapte şi fermierilor din alte sectoare de creştere a animalelor, României i s-a alocat un pachet financiar în valoare de 10.896.083 euro, din care 5.448.041,5 euro se distribuie pentru producătorii de lapte”, se arată în proiect.

De asemenea, iniţiatorii consideră că astfel se creează posibilitatea creşterii valorii adăugate a produselor agricole, promovării laptelui şi produselor lactate pe pieţele locale, dezvoltării circuitelor scurte de aprovizionare.
„Fermele mici reprezintă un mecanism de securitate economică şi o modalitate de protecţie în spaţiul rural”, se arată în documentul citat.

„Protecţia economică, implicit socială, este împotriva sărăciei, asigurând un nivel minim de alimente şi de câştiguri. În perioadele de criză economică, forţa de muncă este resorbită de agricultură. În cazul României, fermele familiale sunt o plasă de siguranţă economică deoarece mecanismele de securitate socială sunt deficitare şi economia rurală non-agricolă nu este diversificată”, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

Condiţiile de eligibilitate

Potrivit actului normativ, încadrarea la activitatea „agricultură la scară mică” înseamnă îndeplinirea următoarelor condiţii cumulativ: a) beneficiarii deţin un efectiv de vaci de lapte de minimum 3 şi maximum 9 capete, inclusiv, pe beneficiar, identificate şi înregistrate în RNE la data depunerii cererii, în exploataţie cu cod ANSVSA; b) beneficiarii au livrat/vândut direct minimum 4 tone lapte în perioada 1 aprilie 2015 - 31 martie 2016.
Ajutorul financiar se acordă producătorilor de lapte, persoane juridice, persoane fizice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016, care se încadrează la activitatea „agricultură la scară mică”.
Pentru obţinerea ajutorului financiar, beneficiarii trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA, completat şi actualizat şi să producă, livreze /vândă direct lapte, la data depunerii cererii.