Publicat: 22 August, 2018 - 08:49
Share

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul prefecturii Arad, că instituţia pe care o conduce derulează în acest judeţ investiţii în valoare de 110,6 milioane de lei, pe cele trei domenii: ape, păduri, controlul poluării cu nutrienţi.

Printre aceste investiţii se numără amenajarea Văii Luncşoara, amenajarea Valea Mare, la Târnova, acumularea nepermanentă la Valea Moneasa, amenajare Valea Hălmăgel, investiţii care au ca scop protejarea populaţiei împotriva inundaţiilor.

De asemenea, se vor împăduri 90 de hectare de teren, prin realizarea de perdele forestiere pe A1 (zona municipiului Arad şi a comunei Şagu), DN 7( localităţile Păuliş-Pecica-Nădlac), DN 69 (de la intrarea în judeţul Arad dinspre Timişoara-Vinga-Şagu- Municipiul Arad). Alt obiectiv investiţional se derulează în comuna Semlac, unde se va construi o platformă de depozitare a gunoiului de grajd.

Ministrul a mai precizat că se află în proceduri de obţinere a finanţărilor două proiecte în valoare totală de aproximativ 35 de milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), investiţii care au ca scop amenajarea complexă a râului Crişul Alb şi a râului Crişul Negru, în vederea apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor riverane.

Totodată, în cadrul conferinţei de presă, Ioan Deneş a făcut referire şi la pesta porcină africană, respectiv la măsurile care trebuie luate, pentru prevenirea şi eradicarea acesteia. Astfel, demnitarul a prezentat decizia luată în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cuprinsă în Hotărârea 3. În document se prezintă modul de acţiune, pentru prevenirea extinderii pestei porcine, cât şi pe măsurile care trebuie luate în interiorul focarelor de boală, potrivit Directivei UE 60/2002 (articolele 15 şi 16).

Demnitarul a făcut precizări referitoare la efectivul optim de porci mistreţi (animale sănătoase) care trebuie să fie în judeţ, cât şi la cotele de intervenţie, care trebuie recoltate, conform Ordinului de Ministru dat la începutul lunii august.

Referitor la acest subiect, anterior conferinţei de presă, ministrul a avut o întâlnire cu directorul Direcţiei Agricole Arad, Ioan Martin, directorul DSVSA Arad, Viorel Agud, directorul Direcţiei Silvice Arad, Teodor Tigan, şi gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţ. În cadrul întâlnirii, demnitarul a fost informat că s-a început recoltarea efectivelor suplimentare de mistreţi, potrivit ordinului mai sus amintit.

Tot în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în judeţul Arad, marţi dimineaţă, Ioan Deneş a inspectat herghelia Direcţiei Silvice Arad, unitate care funcţionează ca un depozit de armăsari de rasă.

La finalul deplasării în judeţul Arad, ministrul Apelor şi Pădurilor a mai avut şi o întâlnire cu şefii ocoalelor silvice de stat şi private aflate pe raza judeţului Arad, în localitatea Neudorf.

Tag-uri Nume: