15 august 2022

Ministerul Cercetării: Lansăm apelul pentru bursele individuale Marie Sklodowska-Curie. 8 milioane de euro pentru cercetători de top din România şi din lume

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a lansat astăzi apelul pentru burse individuale Marie Sklodowska-Curie, din cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă, în valoare de 8 mil. EUR. Astfel, toţi cercetătorii cu titlul de doctor, cetăţeni UE, posesori ai unui certificat Seal of Excellence obţinut în cadrul Orizont 2020 şi Orizont Europa, în perioada 2020-2022, care au un punctaj de cel puţin 85%, dar nu au obţinut finanţare europeană, pot aplica la apelul „I9. Sprijin pentru posesorii de certificate de excelenţă primite la competiţia pentru burse individuale Marie Sklodowska-Curie”, Componenta C9. Suport pentru Sectorul Privat, Cercetare, Dezvoltare şi Inovare.

Valoarea maximă a unui proiect de tip „Burse individuale” („Individual Fellowship”) este de 141.768 euro brut, echivalent în lei, iar pentru un proiect de tip „Burse postdoctorale” („Postdoctoral Fellowships”) este de 149.568 euro brut, echivalent în lei.

Sebastian-Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării: „Am semnat astăzi ordinul pentru investiţia I9 din PNRR – competiţia pentru bursele Marie Sklodowska-Curie. România are nevoie de o infuzie de resursă umană de excelenţă, de know-how, fie că vine de la cercetătorii români din România, de la cercetătorii români stabiliţi peste graniţe sau de la cercetătorii din alte state membre UE. Lansăm acest apel pentru a da un imbold ecosistemului cercetării din România şi pentru a creşte atractivitatea sistemului naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare. Sunt 8 milioane de euro investiţi în proiecte de top evaluate deja de experţi europeni, proiecte pe care dorim să le aducem în România.”

Numărul maxim estimat de beneficiari în cadrul acestei investiţii este de 50, iar durata unui proiect este de 24 luni. Depunerea proiectelor se va realiza într-o singură etapă, utilizându-se platforma de depunere on-line https://proiecte.pnrr.gov.ro şi se va aplica principiul „primul venit, primul servit”, până la epuizarea fondurilor sau cel târziu până la 31.12.2023. Pentru a fi considerate eligibile, cererile de finanţare trebuie să fie complete la momentul încărcării în platforma de depunere online, nefiind admise completări ulterioare. Cererile de finanţare incomplete la momentul aplicării vor fi declarate neeligibile.

Informaţii despre activităţi, cheltuieli eligibile şi alte detalii necesare sunt disponibile la acest link: https://www.research.gov.ro/ro/articol/5628/programe-europene-planul-na-ional-de-redresare-i-rezilien-a-pnrr-componenta-9-suport-pentru-sectorul-privat-cercetare-dezvoltare-i-inovare