27 octombrie 2021

Ministerul chinez de Externe numește crearea centrului CIA pentru combaterea Chinei o manifestare a erei Războiului Rece

harta China
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ministerul a cerut Washingtonului „să se abțină de la acțiuni care dăunează încrederii reciproce, cooperării, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Populare Chineze”.

 Crearea unui centru de combatere a Chinei în structura Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), este o manifestare a mentalității epocii Războiului Rece. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a spus acest lucru vineri într-o conferință de presă.

„Aceasta este o manifestare clasică a mentalității Războiului Rece”, a spus el. „Departamentele relevante din SUA ar trebui să ia în considerare în mod obiectiv și rațional dezvoltarea relațiilor dintre China și SUA, precum și să se abțină de la acțiuni care dăunează încrederii reciproce, cooperării, suveranității și integrității teritoriale a RPC și intereselor sale de dezvoltare”, a concluzionat diplomatul.

SUA a anunțat joi crearea unui centru special în structura CIA pentru a contracara „provocarea globală” din China. Potrivit agenției de informații, amenințarea vine de la guvernul chinez, nu de la oamenii săi.

Potrivit ziarului The Washington Post  , care citează un ofițer CIA de rang înalt, ca parte a activității noului centru de combatere a RPC, departamentul intenționează să trimită mai mulți angajați, lingviști, specialiști tehnici și alți specialiști în diferite țări din întreaga lume pentru a colecta informații și a contracara interesele Beijingului. În plus, CIA intenționează să recruteze mai mulți oameni care vorbesc chineză. Vorbind despre noua structură, interlocutorul publicației Washington Post a făcut paralele cu confruntarea dintre Statele Unite și URSS în timpul Războiului Rece, dar a numit China un rival mai impresionant și mai dificil, în special datorită dimensiunii economiei sale, care este strâns legat de economia SUA.

Ciprian Pop