28 noiembrie 2021

Ministerul de Externe al Estoniei: „Lukașenko a promis UE că va opri migranții în schimbul recunoașterii sale ca președinte”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul de Externe al Estoniei: „Lukașenko a promis UE că va opri migranții în schimbul recunoașterii sale ca președinte”

Și purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a declarat mai devreme că nu recunoaște legitimitatea lui Lukașenka ca președinte.

Ministrul de Externe al Estoniei, Eva-Maria Liimets, semnalează „Alexander Lukașenko a promis Uniunii Europene să pună capăt crizei migrației în schimbul recunoașterii sale oficiale ca președinte al Belarusului și ridicării sancțiunilor”.

„Vrea ca sancțiunile să fie ridicate, să fie recunoscut ca șef al statului, pentru ca el să poată continua [să conducă țara]”, a declarat miercuri Șefa diplomatiei estone, citata de portalul ERR .

În aceeași zi, reprezentantul oficial al guvernului german, Steffen Seibert, a spus că nu recunoaște legitimitatea lui Lukașenko în calitate de președinte, dar consideră că este necesar să se negocieze cu acesta pentru a oferi asistență umanitară refugiaților.

„Pentru a îmbunătăți această situație umanitară alarmantă pentru mii de oameni, este logic să vorbim cu cei care la Minsk au ocazia să schimbe situația, chiar dacă vorbim despre un conducător a cărui legitimitate Germania și alte țări europene nu o recunosc ”, a spus el…. „Prin urmare, cancelarul a purtat o conversație telefonică cu Lukașenko – pentru a găsi căi umanitare, pentru a asigura, de exemplu, accesul ICNUR (Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați)”, a subliniat Seibert, menționând că migranții au început să primească mai ajutor.

„Și ea a purtat această conversație în strânsă coordonare cu Comisia Europeană și după informații preliminare de la parteneri importanți din regiune”, a spus Seibert. El a dat din nou vina pe Minsk pentru situația cu migranții și a subliniat că Germania împărtășește evaluarea UE asupra crizei migrației și a sancțiunilor mai dure împotriva Belarusului. „Aceasta este complet poziția noastră”, a spus Seibert.

Luni, Lukașenko și Merkel au purtat o conversație telefonică de 50 de minute, în timpul căreia au discutat modalități de rezolvare a crizei migrației. Aceștia, printre altele, au luat în considerare necesitatea de a oferi asistență umanitară migranților care se află la granița Belarusului cu țările UE și au convenit să continue contactele pe această temă.

Anterior, președintele rus, Vladimir Putin, a discutat despre criza migrației în conversații separate cu Lukașenko și Merkel. Cancelarul Republicii Federale Germania a confirmat că, în timpul unei conversații cu președintele Federației Ruse, i-a cerut acestuia să-și influențeze omologul belarus în această situație. Totodată, liderul rus a cerut restabilirea contactelor dintre statele UE și Belarus pentru a rezolva această problemă.

Criza de la granița Belarusului cu Letonia, Lituania și Polonia, unde migranții s-au grăbit de la începutul anului, a escaladat brusc pe 8 noiembrie. Câteva mii de oameni au venit din partea belarusă la granița poloneză și nu au părăsit zona de frontieră, unii dintre ei au încercat să intre pe teritoriul Poloniei, rupând gardul de sârmă ghimpată. Țările UE acuză Minskul că a escaladat în mod deliberat criza și solicită impunerea de sancțiuni. Lukașenko spune că țările occidentale sunt de vină pentru această situație, din cauza cărora oamenii fug de război.

foto Wikipedia
Ciprian Pop