26 mai 2022

Ministerul Dezvoltării propune o reformă legislativă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Dezvoltării propune o reformă legislativă care asigură dezvoltarea planificată a localităţilor şi o funcţionare mai bună a autorităţilor locale

În vederea asigurării expertizei profesionale necesare dezvoltării localităţilor, Ministerul Dezvoltării a supus dezbaterii publice primul proiect de lege ce transpune reformele asumate de către minister în PNRR – a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

„Fără un expert în urbanism, oraşele nu se pot dezvolta adecvat, planificat, în baza unui plan urbanistic. În acelaşi timp, experienţa profesională în achiziţii publice este necesară pentru localităţi în vederea atragerii fondurilor necesare pentru dezvoltare, dar nu toate localităţile din România au astfel de profesionişti. Propunerea noastră prevede posibilitatea ca administraţiile locale să coopereze în aceste domenii şi ca un secretar general să profeseze în mai multe autorităţi locale”, a subliniat ministrul.

Propunerea legislativă a Ministerului Dezvoltării, care ar aduce modificări la Codul administrativ în vigoare, prevede posibilitatea formării unor consorţii de către administraţiile publice locale şi reglementează forma juridică a acestora.

În prezent, cel mai utilizat mecanism de asociere dintre unităţile administrativ-teritoriale este reprezentat de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară (ADI), dar acestea au scopul de a facilita accesarea fondurilor pentru proiectele locale.

În legislaţia actuală, nu există un mecanism de cooperare şi asociere între unităţile administrativ-teritoriale, prin care acestea să se sprijine reciproc, prin intermediul propriului personal, care deţine abilităţile necesare exercitării atribuţiilor prevăzute de lege. În prezent, la nivelul administraţiei publice locale, în special în comune, dar şi în unele oraşe, chiar şi municipii, o deficienţă majoră, care persistă de cel puţin un deceniu, este lipsa resursei umane specializate, una dintre principalele cauze ale acestei deficienţe fiind migrarea personalului către sectorul privat.

Prin acordul de asociere într-un consorţiu administrativ, unităţile administrativ- teritoriale care nu dispun de capacitate administrativă la nivel de personal specializat în exercitarea atribuţiilor prevăzute de lege în sarcina acestora mandatează, prin hotărâre a autorităţilor deliberative, una sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale membre, să le sprijine în realizarea acestor atribuţii. Propunerea ar îmbunătăţi, astfel, şi eficienţa serviciilor publice prestate.

Atribuţiile care pot fi exercitate prin intermediul consorţiilor administrative vizează: amenajarea teritoriului; urbanism, autorizarea executării lucrărilor de construcţii; iniţierea şi realizarea de investiţii în contextul SDTR şi PNRR (portofoliu de proiecte, implementare proiecte); servicii de asistenţă socială (derularea de anchete sociale, protecţia copilului etc.); servicii juridice; derularea de achiziţii publice; servicii financiare, control financiar preventiv (CFP); servicii de gestiune a resurselor umane; administrarea taxelor şi impozitelor locale etc.