5 octombrie 2022

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mihai Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei: 300 de milioane de euro, schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare din România

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare. Schema de ajutor de stat propusă are ca scop principal realizarea de investiţii în noi activităţi economice în industria prelucrătoare.

„Este nevoie ca industria de la noi din ţară să primească finanţare pentru crearea de noi capacităţi de producţie. Trebuie să creştem competitivitatea produselor româneşti şi să asigurăm, totodată, investitorii că vor fi sprijiniţi în a dezvolta această industrie pe teritoriul naţional, pentru a beneficia la maximum de resursele pe care România le are”, a declarat Mihai Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Aplicarea schemei de ajutor de stat se va face în baza acordurilor de finanţare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat urmează să fie efectuată în perioada 2022-2027, în limita bugetului anual alocat schemei, echivalent în lei al sumei de 150 milioane euro. Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 300 milioane euro, iar numărul maxim estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 20.

„Prin aplicarea acestei scheme urmărim crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea regională, dar încurajăm, totodată, achiziţionarea de tehnologii noi, verzi, prin care putem proteja mult mai bine mediul înconjurător. De asemenea, prin această schemă de ajutor, sprijinim mediul de afaceri prin crearea cadrului pentru o dezvoltare sustenabilă şi pentru extinderea lanţurilor valorice din România”, a mai spus Mihai Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Printre cheltuielile eligibile se numără investiţiile în active corporale şi necorporale legate de demararea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente sau diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate.

Proiectul este în consultare publică pe site-ul Ministerului Economiei, iar propunerile şi observaţiile pot fi transmise pe adresa de e-mail.

Sursa foto Facebook Mihai Macaveiu