Publicat: 5 Martie, 2020 - 18:14
Share

Ministerul Educației întreabă profesorii, părinții, dar și pe oricine dorește să-și dea cu părerea, care sunt discipline de studiu care ar trebui să nu se mai regăsească în planurile cadru începând din toamnă, astfel încât să fie puse în aplicare prevederile din modificarea legii educației, promulgată în noiembrie anul trecut de președintele Klaus Iohannis, prin care se taie orele petrecute de elevi la școală.

  • Chestionarele privind planurile cadru pot fi completate aici și aici
     
  • Luminița Barcari: chestionarele trebuie completate până la 15 martie
     
  • Studiu de impact pentru tăierea orelelor de la gimnaziu până la sfârșitul lui martie
     
  • Termenul pentru stabilirea orelor care se vor tăia de la gimnaziu, dar și de la învățământul primar și liceal, este sfârșitul lunii iunie

Ministerul Educației face precizări privind tăierelor orelor de la gimnaziu și arată că va extinde consultările și pentru elevi. ”Consultarea părinților și a profesorilor va fi extinsă și îi va include și pe elevi, cu sprijinul structurilor asociative ale acestora”, se arată într-o informare de presă. Datele colectate în cadrul procesului de consultare vor sprijini grupurile de lucru în formularea unor propuneri care reflectă nevoile beneficiarilor și care promovează în mod autentic competențele specifice profilului de formare al elevilor, atât la nivelul disciplinelor de trunchi comun (TC), cât și al curriculumului la decizia școlii (CDȘ), se mai arată în informare.

Legea care trebuie pusă în aplicare începând cu anul școlar 2020-2021 prevede că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este „în medie de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, în medie de 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și în medie de 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal".

Pentru că cele mai mari probleme pentru tăierea orele sunt la clasele V-VIII, grupul de lucru pentru modificarea planurilor cadru de la gimnaziu, care a fost organizat printr-un ordin de ministru din 14 februarie 2020, a realizat două chestionare în care îi întreabă pe părinți și profesori de la ce discipline obligatorii din gimnaziu să taie orele, dar le cere și să numească materiile care nu ar trebui să se regăsească printre disciplinele obligatorii.

Chestionarele se află pe o platformă surveymonkey.com și pot fi completate de oricine dorește să-și dea cu părerea, nu numai de către părinți și profesori.

Reprezentanții Ministerului Educației spun că aceste chestionare au fost lăsate la liber pentru consultare publică, tocmai pentru ca toti actorii interesați de educație să își exprime părerea despre disciplinele de la gimnaziu.

Răspunsurile primite în urma consultării vor fi integrate de către experții din cadrul grupului de lucru pentru gimnaziu.

Tag-uri Institutii: