Publicat: 14 Martie, 2014 - 14:30

Ministerul Educatiei, prin vocea secretarului de stat, Oana Badea dă un drept la replică celor care învinovăţesc autorităţile pentru rezultatele dezastruoase înregistrate de la an la an de candidaţii la Bacalaureat: vina nu e a sistemului, nici a profesorilor, ci a elevilor care au chiulit pe rupte. Asa ca, din toamna 'jos cu militaria din pod!'.

'Analiza MECTS arata ca elevii din Romania au adunat intr-un singur semestru peste 30 de milioane de absente. Acestea inseamna 3.457 de ani de absente, vorbind despre toate absentele motivate si nemotivate. Este inadmisibil ca un minister sa nu remarce acest mare deficit in parcurgerea programei scolare, pentru ca nefiind la scoala, elevii nu parcurg programa', a declarat secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), Oana Badea.

Badea mai spune ca 'numarul absentelor din liceu este dublu, chiar triplu, celor din primar si gimnazial. Adica, cea mai mare parte a absentelor sunt facute de cei care la sfarsitul pregatirii vor sustine bacalaureat. Daca am asociat aceste doua elemente de analiza am vazut ca metodele actuale nu au dat rezultat', a spus secretarul de stat.

'Din toamna vom introduce sistem informatic de controlm al absentelor, o formula de pontaj a elevului. A fost propus si gandit de un profesor de informatica de la Colegiul Goga din Miercurea Ciuc, care l-a pilotat timp de doi ani in scoala respectiva. Sistemul a fost eficient, pentru ca a scazut numarul de absente. Implementarea sistemului in unitatea de invatamant cu peste 900 de elevi a costat aproximativ 1.500 de lei. Accesul elevului se face printr-o unica zona, cu cartela, cititor si cod de bare. Imediat copilul se inregistreaza la tabelul clasei careia ii apartine cu mentiunea ca a venit la timp sau a intarziat si cat a intarziat. In cinci minute toate datele sunt transmise directorului scolii si dirigintilor. Mai mult, parintii pot cere sa primesca un SMS ca sa vada daca copilul a ajuns la scoala" - a explicat Oana Badea.

Secretarul de stat a spus ca sistemul informatic de control al absentelor trebuie prevazut in Regulamentul de Organizare a Scolii.

'Dupa ce a fost lansat sistemul in scoala din Miercurea Ciuc a fost realizat si un sondaj. Acesta a relevat ca elevii din ciclul primar au primit cu entuziasm si mandrie, cei din gimnaziu cu neutralitate si conformare, iar liceenii cu reticenta si tensiune si au incercat sa se opuna. Asta inseamna ca exact aici avem o problema pe care trebuie sa o rezolvam. Asa cum s-a spus si dupa aflarea rezultatelor la bacalaureat, au fost subiecte care ar fi putut fi rezolvate numai daca elevii ar fi fost prezenti la ore', a mai spus secretarul de stat.

'In primele doua saptamani de la aplicarea sistemului, la ora opt dimineata erau cozi la intrare pentru ca toti elevii au venit la fix si nu cu zece minute mai devreme cum ar fi fost necesar. Un program intr-o institutie este sfant, dar noi am pierdut aceste valori educative. Dupa doua saptamani s-a fluidizat accesul in scoala, iar numarul absentelor a scazut de la 31.573 la 20.366', a mai spus Oana Badea.