8 octombrie 2022

Ministerul Energiei va modifica proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind decarbonificarea

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

PSD a reuşit să împiedice închiderea/desfiinţarea centralelor pe cărbune până nu se înlocuiesc cu altele echivalente

În urma intervenţiei experţilor social-democraţi, Ministerul Energiei va modifica proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât să fie îndeplinite următoarele două criterii:

– Nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc. Nicio unitate de producţie de energie pe bază de lignit sau huilă nu va fi închisă până când nu se pun în funcţiune unităţi de producţie echivalente pe bază de gaz, energie nucleară sau din surse de energie regenerabilă;

– Ceea ce se închide nu se desfiinţează, ci intră în conservare. Toate unităţile pe bază de lignit şi huilă care vor fi închise, vor fi conservate şi vor face parte din rezerva de capacitate a sistemului energetic din România, putând fi redeschise în caz de necesitate.

PSD susţine categoric toate politicile de reducere a poluării şi de tranziţie către o economie decarbonificată, care trebuie să constituie un obiectiv major pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

În acelaşi timp, PSD consideră că, în contextul crizei energetice, România trebuie să utilizeze toate capacităţile de producţie de energie pentru protejarea populaţiei şi a economiei naţionale, la fel cum se întâmplă în multe state europene, precum Germania, Austria, Polonia, Olanda.

Deputat PSD
Radu-Marcel Tuhuţ
Sursa foto cdep