28 noiembrie 2021

Ministerul Forțelor Armate franceze lansează o inspecție după un articol în presă despre operațiunea ascunsă in Egipt

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Forțelor Armate franceze lansează o inspecție după un articol în presă despre operațiunea ascunsă in Egipt
Șefa ministerului, de la Paris, Florence Parley, a anunțat o anchetă aprofundată privind încălcarea secretelor militare.

Ministerul Forțelor Armate francez a lansat un audit intern în urma publicării unui articol de către publicația Disclos  despre o activitate a serviciilor de informații franceze în Egipt. Acest lucru a fost declarat miercuri de reprezentantul oficial al guvernului francez, Gabriel Attal, la un briefing care a urmat reuniunii săptămânale a Consiliului de Miniștrii.

„Ministrul Forțelor Armate [Florence Parley] a anunțat o anchetă aprofundată asupra informațiilor difuzate de Disclos. Ancheta merge pe două direcții. În primul rând, faptul că în mass-media apar documente clasificate este o încălcare gravă a normelor militare. Secretul pune în pericol desfășurarea de operațiuni de informații menite să sporească securitatea cetățenilor noștri. Acest lucru va fi evaluat din punct de vedere juridic. În al doilea rând, ancheta trebuie să se asigure că regulile definite pentru această cooperare [franco-egipteană] și măsurile de implementare a acestora au fost puse în aplicare în mod eficient” a spus el.

Attal a dat asigurări că „Egiptul este un partener al Franței”, iar Parisul și-a intensificat cooperarea cu Cairo în domeniul informațiilor în ultimii ani din cauza activității sporite a grupărilor teroriste în Libia. „Ca parte a cooperării noastre antiteroriste, operăm cu informații. Regulile de utilizare a acestor date îndeplinesc cele mai stricte cerințe, care definesc clar misiunea. Aceste reguli sunt cunoscute partenerilor noștri, li se reamintește în mod regulat de ele”, a adăugat un purtător de cuvânt al guvernului francez.

Publicația online Disclos a publicat luni un articol despre operațiunea militară secretă Searly, pe care forțele armate egiptene o desfășoară pe teritoriul lor în cooperare cu Franța din 2016. Potrivit acestuia, autoritățile acestei țări nord-africane au folosit datele informațiilor franceze pentru a lovi ținte de la graniță, în special asupra mașinilor suspecților traficanți. Reporterii susțin că „sute de civili” au fost răniți sau uciși în urma acțiunilor forțelor armate egiptene, precum și a armatei franceze, care ar fi participat la cele 19 lovituri între 2016 și 2018. Se mai spune că „trupele franceze sunt încă în deșertul egiptean”.

În plus, publicația pariziană a publicat un raport secret al Oficiului de Informații Militare către președintele Franței, în care serviciile de informații avertizează asupra necesității unor verificări suplimentare înainte de a lovi țintele identificate din aer. O notă din 2019 adresată șefului Ministerului Forțelor Armate francez, Florence Parley, înaintea vizitei sale în Egipt, le-a cerut și partenerilor săi egipteni că datele furnizate de aeronavele de recunoaștere franceze nu au fost menite să corecteze atacurile aeriene.

foto : facebook

Ciprian Pop