31 iulie 2021

Miniștrii de externe ai României și Ucrainei au discutat despre situația din Marea Neagră

Bogdan Aurescu și Ucraina Dmitry Kuleba
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Părțile au abordat situația minorității românești din Ucraina, aspirațiile europene și euro-atlantice ale statului vecin de la nordul țării noastre

 

Situația minorității Miniștrii de externe ai României și Ucrainei au discutat despre situația din Marea Neagră

române din Ucraina și situația de securitate din Marea Neagră au fost discutate de miniștrii afacerilor externe din România Bogdan Aurescu și Ucraina Dmitry Kuleba, care s-au întâlnit sâmbătă, in marginea Forumului internațional al diplomației, desfășurat la Antalya, in Turcia.

Ministrul român de externe a subliniat necesitatea identificării, cât mai curând posibil, a unor soluții durabile pentru drepturile persoanelor care aparțin minorității române din Ucraina. Cei doi miniștri au discutat și despre situația securității din Marea Neagră, aspirațiile europene și euro-atlantice ale Ucrainei.

„Ministrul român de externe a cerut, din nou, Ucrainei, pe baza recunoașterii identității dintre limba română și așa-numita limbă moldovenească, confirmată de partea ucraineană în aprilie 2021, să recunoască oficial că„ limba moldovenească ”nu există „.

Miniștrii au analizat problema deschiderii unui birou consular român la Ismail și, în consecință, a unui consulat ucrainean în orașul maramureșean Sighetu Marmației.

Miniștrii de externe ai României și Ucrainei au făcut schimb de opinii „cu privire la situația alarmantă de securitate din regiunea Mării Negre”, subliniază Ministerul român de Externe. „Ministrul Bogdan Aurescu a apreciat foarte mult poziția restrânsă a Ucrainei în acest context, care este favorabilă relaxării tensiunilor”, potrivit MAE.

„El a subliniat, de asemenea, că România sprijină continuarea și aprofundarea cooperării Ucrainei cu NATO pe baza mecanismelor deja stabilite bazate pe Aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei, precum și din angajamentul de a realiza reforme cuprinzătoare întreprinse de statul vecin. ”

Sursa Foto: Twitter/Bogdan Aurescu

Ciprian Pop