Publicat: 5 Noiembrie, 2019 - 11:46
Share
Veterinarul Oros a corespondat cu echipa prin bilețele

 „Mă tem de ce vor găsi miniștrii mei pe la ministere” - a spus Iohannis după investirea „Guvernului său”. Și-a luat însă inima în dinți și a decis să onoreze cu masiva sa prezență ministerele-cheie prin care se va exercita puterea: Internele, Externele și Justiția. Pe celelalte le-a lăsat în grija unor liberali liberi de contract.

 La Ministerul Agriculturii veterinarul Oros (în care, probabil, Orban și-a pus nădejdea că va găsi leacul liberal al pestei porcine) s-a prezentat la o oră rezonabilă (nu ca predecesorul său, cu noaptea în cap) însoțit de o echipă de bodyguarzi liberali, în frunte cu musculosul Nini Săpunaru. Au ocupat biroul  eliberat de orice urmă a fostului titular și timp de vreo jumătate de oră au ascultat vădit plictisiți prezentarea pregătită conștiincios de Petre Daea. Ca să le treacă mai ușor timpul noii veniți și-au trimis  bilețele cu comentarii. La final, noul ministru nu a avut de pus nici o întrebare (semn că știe pe de rost problematica agriculturii) și a efectuat, condus de încă-gazda, o scurtă recunoaștere a teritoriului în care își va petrece (teoretic) anul care urmează.

După un ultim salut adresat colaboratorilor săi, Petre Daea a părăsit, așa cum promisese, clădirea Ministerului pe ușa din față.

 

Premierul Ludovic Orban a cerut de urgență reorganizarea Ministerului Afacerilor Externe principii de profesionalism, seriozitate, integritate și consecvență. Prezent la ceremonia de învestire în funcție a ministrului de Externe Bogdan Aurescu, Orban a făcut o serie de declarații.

"Sunt onorat să fiu astăzi la sediul MAE pentru instalarea colegului meu de echipă a noului ministru de Externe, Bogdan Aurescu.

Îi mulțumesc domnului președinte Klaus Iohannis datorită faptului că l-a avut colaborator pe domnul Aurescu a avut o prezență în această echipă, o prezență de prestigiu. Nu cred că domnul Auerescu are nevoie de prezentare și se vede acest lucru și din numărul de voturi obținute la audieri.

Este necesară reorganizarea MAE pe principii de profesionalism, seriozitate, integritate și consecvență. Voi acorda tot sprijinul meu în calitate de premier. Pricipalul oboectiv este creșterea influenței României peste granița și de a asigura securitate cetățenilor României", a declarat Orban.

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la sediul MAE, că trebuie reparat tot ce a stricat PSD, precizând că politica externă trebuie să fie solidă.

„Politica externă a avut în ultimii trei ani și jumătate de suferit. Lideri PSD-iști diletanți au crezut că se pot profila folosind politica externă a României. Eroare! Singurul lucru pe care l-au obținut este decredibilizarea României cu relația cu mulți parteneri cu care am avut legături strânse și încredere reciprocă. Știți foarte bine care sunt dosarele ratate de guvernarea PSD și aș menționa numai dosarul ONU, unde am avut o poziție de stat foarte bună și în final nu ne-am atins obiectivul. (...) Este cazul să reparăm ce au stricat PSD-iștii, este cazul să refacem încrederea partenerilor noștri în România, în politica externă a României. România trebuie să aibă o politică externă solidă, de succes, indiferent de cine guvernează la un moment dat țara noastră”, a spus Iohannis, la sediul MAE.

 

Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, a spus, înainte de a-și preda atribuțiile de la conducerea ministerului, că nu mai sunt bani în fondul de rezervă al statului, dar, cu toate acestea, românii își vor primi salariile așa cum trebuie.

„Toate sumele pentru salarii au fost asigurate pana la sfârșitul acestui an. Dânșii (liberalii n.r.) trebuie să facă această analiză (dacă sunt bani pentru salarii (n.r.). Sunt filosofii diferite pentru bugetari. Vom vedea care va fi  decizia liberalilor.

În fondul de rezervă nu sunt bani. Fondul de rezervă se alimentează din ceea ce ministerele transmit la fondul de rezervă. Nu este nicio problemă. Noi am avut mai mult blocaje, de aceea am făcut și rectificarea bugetară. Astăzi, la fondul de rezervă, având în vedere că avem un nou guvern, rămân actele și sumele la fond”, ”, a declarat fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, fiind întrebat dacă sunt bani pentru salarii, în contexul în care Ludovic Orban afirma că pentru personalul din sănătate nu sunt bani.

 

 Ex-Ministrul Ana Birchall a declarat, marți, la predarea „cheilor” ministerului, că este mulțumită de modul în care lasă Ministerul Justiției și speră ca noul ministru să continue ceea ce s-a făcut bine.

”Am asistat numeroase autorități inclusiv din alte state pe anumite proceduri. Am și câștigat dintre ele. Nu pot să spun foarte mult public, de exemplu Popoviciu... Noi am câștigat în vară, e o procedură în derulare. Cred eu că ne-am îndeplinit datoria față de românii care o investit încredere în mine, care au investit încredere în toți profesioniștii din acest minister, pentru că, deși de multe ori Ministerul a fost sub asediu, și în ciuda multor presiuni, diverse interese, cred eu că am asigurat domnia legii și am asigurat respectul față de lege și de aplicarea legii”.

Întrebată ce sfat îi dă noului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, în privința Secției Speciale, Birchall a răspuns că nu își permite să dea sfaturi. „Nu o să îmi permit eu să dau sfaturi. Eu sper ca lucrurile bune pe care noi le-am început, pe care le-am făcut, să fie continuate”, a mai spus Ana Birchall.

Dintre proiectele începute, fostul ministru al Justiției a amintit de deblocarea proiectului de informatizare, în cadrul căruia în data de 5 decembrie va avea loc ultima achiziție de calculatoare. Potrivit Anei Birchall, informatizare la nivelul instanțelor de judecată nu s-a mai realizat în ultimii 10 ani de zile.

Tag-uri Institutii: