Publicat: 29 Ianuarie, 2018 - 08:35
Update: Guvernul Dăncilă, învestit de către Parlament: 282 pentru, 136 împotrivă

Update: Guvernul Dăncilă, învestit de către Parlament: 282 pentru, 136 împotrivă
 

Update: Dăncilă, replică pentru Turcan: ”Da, sunt o femeie demnă şi pentru că sunt demnă nu o să renunţa la a fi prim-ministrul Ronmâniei, nu o să renunţa la a apăra interese României şi programul de guvernare. Demnitate pentru mine nu înseamnă să-i jignesc pe ceilalţi, ci înseamnă să îi respect pe ceilalţi. Demnitate pentru mine înseamnă responsabilitate. Încă sper în cooperarea cu dumneavoastră”.

Update: Fostul premier, Victor Ponta, a declarat: „Guvernul va munci mai ales pentru a reveni la Codul fiscal din 2015, un Cod pe care domnul Teodorovici l-a creat, domnul Vâlcov l-a violat şi acum domnul Teodorovici îl va..îl va pune la loc. Vă urez succes exact cum vă urează Liviu Dragnea”.

Update: Traian Băsescu, lider PMP, a declarat: 
"Inflaţie galopantă, creşterea ROBOR, deficit de cont curent de circa 12 miliarde de euro. 
Programul de guvernare reprezintă o mare gogoaşă, el nu este realizabil. 
Avem cel mai mare Guvern din UE, poate punem şi cu asta un afiş. Arată ca un Guvern de ţară subdezvoltată, în care fiecărui trib sau tribuleţ trebuie să i se dea câte ceva.
Dacă mă refer la structura calitativă, putem observa că sunt 2-3 oameni valoroşi în guvern. Sunt şi câţiva oameni bolnavi, au coloana flexibilă. Şi mai este o categorie de oameni care vorbesc cu dificultate limba română.
 Nu pot decât să mă rog la Dumnezeu pentru o viaţă cât mai scurtă a acestui Guvern". 
 

Update: ora 15.59 Raluca Turcan, PNL, sinteza declarațiilor:
"Nu putem trece cu vederea că sunteți a patra propunere de premier făcută de Dragnea, care el însuși a recunoscut că are mâna proastă.
Principalul criteriu care a stat la baza numirii dvs e obediența.
Cu excepția câtorva nume, guvernul pare unul de strânsură.
Domnul Liviu Pop din Maramureș a fost înlocuit cu vărul sau de la Suceava.
La Economie ați pus un mare specialist în contracte cu statul".

 

Update: 15.40 Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat: 
"Cu profund respect pentru valorile europene și cu adâncă recunoștință pentru bagajul democratic pe care l-am primit, Guvernul României va guverna în primul rând în folosul românilor. Mecanismele de absorbție a fondurilor europene sunt funcționale. Avem un premier care cunoaște bine liderii de la Bruxelles. Sunt convins că Guvernul Dăncilă se va ocupa de investitții din prima zi până în ultima zi de mandat. Viorica Dăncilă este iubește dialogul și este neconflictuală. A respirat aer occidental, a stat în interiorul unui aparat democratic avansat. A cunoscut figuri proeminente. Am încredere în abilitatea ei de a dialoga. Această doamnă va atinge toate țintele programului de guvernare".

Update: „Mă aflu astăzi aici pentru a obține de la dumneavoastră votul de învestitură. Dacă vom obține acest vot vom guverna cu mândrie și respect pentru români. Eu am un avantaj. Este prima dată când programul de guvernare se bucură de un grad de cunoaștere atât de ridicat. E pentru prima oară când opoziția urmărește la virgulă tot ce e scris în acest program și sancționează și cea mai mică abatere. Asta îmi permite să nu intru în pre multe detalii tehnice”, a spus Viorica Dăncilă.
 

Update: „Guvernul va răspunde pentru oportunitatea deciziilor sale exclusiv în faţa coaliţiei majoritare. Nicio altă instituţie, centru de putere nu va mai putea spune Guvernului ce are de făcut. (...) Am văzut în Parlamentul European că puterea şi opoziţia pot avea un dialog civilizat şi constructiv. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a convinge românii că nu au greşit atunci când au îndrăznit să creadă în România”, a spus Dăncilă.

Update: Viorica Dăncilă a declarat luni, în discursul din Parlament, că va renunţa săptămâna aceasta la formularul 600.

Update: 15.57 Ioana Bran avizată favorabil în comisie pentru funcția de ministru al Tineretului şi Sportului

13.30 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Sănătăţii, Sorina Pintea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Update: 13.51 Aviz pozitiv în comisie pentru Lia Olguţa Vasilescu, ministrul propus al Muncii

19 voturi "pentru", 5 - "împotrivă" şi 3 abţineri.
13.05 - Lia Olguța Vasilescu, propusă ministru a Muncii, este audiată în comisiile de specialitate.

13.00 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Dan Cojocaru, a primit  aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului.

15 voturi pentru, 5 împotrivă şi nicio abţinere.

12.30 - Ministrul propus pentru portofoliul Educaţiei, Valentin Popa, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

22 de voturi ''pentru'' şi 12 ''împotrivă''.

12.10 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Culturii, George Ivaşcu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
16 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

11.50 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Mediu, Graţiela Gavrilescu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

 18 voturi pentru, 6 împotrivă şi nicio abţinere.

11.40 - Viorel Ştefan, propus pentru funcţia de viceprim-ministru fără portofoliu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Decizia a fost luată cu 41 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă".

update 11.00 - Mihai Fifor, propus la portofoliul Apărării, este audiat în comisiile de specialitate.

10.46 - Bogdan Gheorghe Trif, propus la Ministerul Turismului, a primit aviz favorabil

update 10.43 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Interne, Carmen Dan, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

10.27 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului. 32 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

10.11 - Ana Birchall, propusă viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. 16 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi o abţinere.

9.47 - Ștefan Radu Oprea, propus ministru pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, audiat în comisia de specialitate.

update 9.40 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. 14 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".

9.00 - Teodor Meleșcanu, audiat  în comisia de specialitate din Parlament pentru portofoliul Afacerilro Externe.

8:52 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Fonduri Europene, Rovana Plumb, a primit aviz favorabil cu 18 voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

8:50 - Dănuț Andrușcă a fost validat în Comisia Economică, cu 42 de voturi pentru şi 18 împotrivă. A î

7:50 - Dănuț Andrușcă, ministrul propus pentru Economie și Rovana Plumb, cea care ar urma să revină în Guvern la portofoliul Fondurilor Europene, au primit aviz

Miniştrii propuşi pentru Cabinetul Viorica Dăncilă sunt audiați, luni, în comisiile parlamentare de specialitate. Plenul se va întruni, în sesiune extraordinară, pentru votul de învestitură a noului Guvern.

În cursul dimineţii de luni, începând cu ora 8,00 şi până la ora 14,00, au loc audierile în comisiile parlamentare ale miniştrilor propuşi, iar plenul reunit se va întruni de la ora 15,00, conform programului stabilit de Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

În şedinţa Parlamentului, prim-ministrul desemnat Viorica Dăncilă urmează să prezinte programul de guvernare şi lista membrilor Guvernului. În continuare vor avea loc dezbateri şi apoi se va vota.

Votul va fi secret cu bile. Acordarea încrederii Guvernului se hotărăşte cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, potrivit regulamentului, fiind necesare 233 de voturi favorabile.