8 august 2022

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat joi, 14 aprilie 2022, o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord, prilej cu care a avut întrevederi cu Preşedintele Stevo Pendarovski, Prim-ministrul Dimitar Kovacevski şi Preşedintele Adunării Parlamentare a Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi, precum şi cu Vice-prim-ministrul şi ministrul afacerilor europene Bojan Marichikj.

În cadrul întrevederii cu Preşedintele Stevo Pendarovski, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Macedonia de Nord şi pentru deschiderea fără întârziere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa centrală a procesului de extindere pentru securitatea şi stabilitatea regiunii şi întregului continent, cu atât mai mult în contextul provocărilor generate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

De asemenea, în cadrul întrevederii a fost abordată şi colaborarea foarte bună în cadrul NATO a celor doi Aliaţi şi a fost subliniată interdependenţa dintre securitatea regiunii Balcanilor de Vest şi securitatea la Marea Neagră, precum şi interesul pentru intensificarea coordonării şi solidarităţii aliate, ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina. În acest sens, ministrul român de externe a subliniat importanţa punerii rapide în aplicare a deciziei luate la Summitul NATO din 24 martie privind crearea în România a unui Grup de luptă aliat, respectiv a pregătirii adecvate a deciziilor Summitului de la Madrid din iunie privind transformarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic în sensul consolidării consistente a acesteia pe termen lung. În acest scop, a fost convenit ca România şi Republica Macedonia de Nord să se coordoneze în perioada următoare. Ministrul Aurescu a invitat partea nord-macedoneană să participe la structurile NATO din România, respectiv la Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă de la Bucureşti.

De asemenea, cei doi demnitari au discutat despre impactul umanitar al crizei generate de invazia rusă, ministrul Aurescu prezentând efortul complex al autorităţilor române în gestionarea refugiaţilor sosiţi în România, respectiv rezultatele hub-ului umanitar de la Suceava.

În cadrul întrevederii cu Prim-ministrul Dimitar Kovacevski, cei doi interlocutori au evidenţiat creşterea şi diversificarea schimburilor comerciale dintre România şi Republica Macedonia de Nord, dar şi potenţialul de creştere al acestora şi al investiţiilor româneşti în Republica Macedonia de Nord. În acest sens, a reiterat propunerea de a organiza în acest an prima sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică. De asemenea, a propus examinarea posibilităţilor tehnice şi comerciale de stabilire a zborurilor directe între cele două ţări. Cei doi demnitari au discutat şi despre extinderea cooperării în domeniul securităţii energetice, fiind subliniată importanţa interconexiunilor de transport de gaze din regiune.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a transmis felicitări Guvernului Republicii Macedoniei de Nord pentru progresele înregistrate pe linia procesului de reformă, esenţial pentru parcursul european al ţării, încurajând continuarea eforturilor în acelaşi ritm. A asigurat de sprijinul României pentru deschiderea cât mai curând a negocierilor de aderare la UE.

În cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi, ministrul Bogdan Aurescu a încurajat intensificarea cooperării bilaterale pe linie parlamentară, în special în vederea avansării obiectivelor procesului de aderare la Uniunea Europeană şi a programului de reforme, context în care Parlamentul are un rol decisiv.

Cu prilejul tuturor întrevederilor, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa comunităţilor înrudite de pe teritoriile celor două state ca liant între acestea şi a continuării eforturilor comune pentru păstrarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice a persoanelor aparţinând acestora.

Discuţia cu Vice-prim-ministrul şi ministrul afacerilor europene Bojan Marichikj s-a concentrat pe cooperarea pentru susţinerea eforturilor de aderare a Republicii Macedonia de Nord la UE, ministrul Aurescu reiterând disponibilitatea părţii române de a pune la dispoziţie întreaga sa expertiză. De asemenea, l-a invitat pe Vicepremierul Marichikj să facă o vizită de lucru în România în acest scop, invitaţie acceptată cu plăcere de acesta.

Înaintea întrevederilor menţionate, şeful diplomaţiei române a avut o rundă de consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, Bujar Osmani: https://www.mae.ro/node/58429 şi https://www.mae.ro/node/58428

Sursa foto: MAE