21 mai 2022

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit pe Clement Beaune

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marţi, 14 septembrie 2021, pe Clement Beaune, secretarul de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului pentru Europa şi al Afacerilor Externe al Republicii Franceze, aflat în vizită de lucru în România.

Cu acest prilej, cei doi oficiali au avut un schimb de vederi pe marginea principalelor dosare europene şi internaţionale, inclusiv în perspectiva preluării de către Franţa, în primul semestru al anului 2022, a mandatului de Preşedinţie a Consiliului UE. De asemenea, au evidenţiat nivelul excelent al relaţiei bilaterale dintre România şi Franţa, pe baza Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, precum şi amploarea cooperării bilaterale în numeroase sectoare de activitate. Cei doi oficiali au discutat despre punerea în aplicare a Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, semnată la nivel de premieri anul trecut, ministrul român de externe subliniind necesitatea unui dialog aprofundat româno-francez, inclusiv pe teme strategice şi de securitate.

Discuţiile celor doi oficiali cu privire la dosare europene de actualitate au reliefat similitudinea de viziuni între cele două state, atât România, cât şi Franţa sprijinind o Uniune Europeană puternică, unită şi rezilientă.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat disponibilitatea României pentru o cooperare strânsă în vederea întăririi eficienţei acţiunii Uniunii Europene, atât în plan intern, cât şi extern, astfel încât să poată fi obţinute rezultate concrete în beneficiul cetăţenilor. În ceea ce priveşte agenda internaţională, cele două părţi au evidenţiat necesitatea unei viziuni strategice şi a unei acţiuni externe întărite a Uniunii Europene, pe măsura rolului său global în contextul provocărilor actuale de securitate. Totodată, ministrul Aurescu a subliniat necesitatea unor progrese privind obiectivele strategice ale României privind aderarea la spaţiul Schengen, respectiv la OCDE.

De asemenea, a avut loc un schimb de vederi cu privire la relaţiile cu Republica Moldova şi la Parteneriatul Estic. În context, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că victoria forţelor pro-europene din Republica Moldova a demonstrat puterea transformatoare a UE şi a subliniat necesitatea unei asistenţe constante a Uniunii şi a statelor membre pentru eforturile de reformă ale autorităţilor de la Chişinău, astfel încât acest exemplu să fie replicat în întreaga regiune şi a reiterat sprijinul României pentru efortul de reformă şi parcursul european ale Republicii Moldova şi întreaga deschidere a părţii române pentru cooperarea româno-franceză în acest scop.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea formulării la nivel european a unor răspunsuri adecvate aşteptărilor legitime ale partenerilor care manifestă voinţa politică necesară implementării reformelor europene şi înregistrează performanţe. Astfel, în perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic (PaE), ministrul afacerilor externe a pledat pentru stabilirea unei viziuni strategice, pe termen lung pentru PaE şi a subliniat necesitatea adoptării unor obiective care să conducă la rezultate concrete şi ambiţioase.

Programul oficialului francez a mai inclus consultări politice cu secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE, Iulia Matei.