29 septembrie 2022

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va co-prezida masa rotundă „Black Sea Security Summit”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va co-prezida vineri, 1 iulie 2022, alături de senatorul american Roger Wicker, membru al Congresului SUA, masa rotundă „Black Sea Security Summit”, organizată de Comisia Congresului SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki), la Constanţa.

Evenimentul este organizat în premieră în România şi reprezintă primul dialog multilateral în această formulă, între aliaţii regionali şi parteneri, pe tema securităţii în regiunea Mării Negre. La eveniment vor participa, alături de ministrul Bogdan Aurescu şi reprezentanţii Comisiei Helsinki, oficiali guvernamentali de rang înalt din România şi din statele din regiune, precum şi alţi parteneri cheie, inclusiv NATO.

Iniţiativa Comisiei Helsinki de a organiza masa rotundă „Black Sea Security Summit” survine în contextul deteriorării semnificative a situaţiei de securitate în regiunea Mării Negre, ca rezultat al agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Obiectivul Comisiei Helsinki este să atragă atenţia asupra evoluţiilor îngrijorătoare din regiune, cu impact negativ semnificativ, pe multiple planuri, pentru întreaga comunitate internaţională. Tematica abordată în cadrul reuniunii va viza răspunsul comunităţii internaţionale la războiul ilegal şi nejustificat dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi importanţa Mării Negre pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va sublinia, în cadrul intervenţiei sale, rezultatele Summitului NATO de la Madrid şi impactul acestora asupra regiunii Mării Negre şi importanţa consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Va saluta, totodată, atenţia sporită acordată regiunii Mării Negre, care este declarată în Noul Concept Strategic ca regiune de importanţă strategică pentru NATO, fiind astfel reflectată în mod adecvat relevanţa sa pentru Alianţa Nord-Atlantică.

Totodată, şeful diplomaţiei române va evidenţia contribuţia ţării noastre, ca partener strategic al SUA, stat membru NATO şi UE, la consolidarea securităţii şi rezilienţei regionale. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia eforturile susţinute ale ţării noastre de a sprijini Ucraina, atât din punct de vedere umanitar, cât şi economic, inclusiv prin facilitarea exportului de produse agricole din Ucraina către pieţe din alte regiuni ale lumii, în scopul combaterii insecurităţii alimentare.

Selectarea României pentru a găzdui această reuniune reprezintă o reconfirmare a rolului activ pe care ţara noastră şi diplomaţia română îl au în configurarea răspunsului comunităţii euroatlantice la provocările din contextul creat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Informaţii suplimentare
Comisia SUA pentru Securitate şi Cooperare în Europa (Comisia Helsinki) este o comisie guvernamentală independentă, înfiinţată în 1976, pentru a monitoriza respectarea Actului Final de la Helsinki, de la 1975. Este formată din membri ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, precum şi din reprezentanţi ai Departamentelor de Stat, Apărării şi Comerţului din Administraţia Statelor Unite.

Sursa foto MAE