Publicat: 21 Aprilie, 2017 - 14:20
Share

Întrebat, vineri, la Focșani, cu ocazia inaugurării sezonului de combatere a căderilor de grindina pentru anul 2017, despre pagubele produse de modificările de temperatură din ultima vreme, ministru Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a declarat că "e mai  mult bine, decât rău".

Potrivit acestuia, e mai mult bine prin acoperirea deficitului de ape din sol, precizând că nu sunt culturi afectate.

"În unele zone a cauzat pagube la pomi, însă nu se poate vorbi despre o catastrofă provocată de vreme", a subliniat acesta. 

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea,  participă, vineri, la inaugurarea sezonului de combatere a caderilor de grindina pentru anul 2017, ce se  desfășoară la sediul Unitatii de Combatere a Caderilor de Grindina Moldova 2 din Focșani. Momentul a fost onorat de prezența președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și de președintele Consiliului județean vrancea, Marian Oprișan. Prezentarea a fost urmată de o demonstarție practică de lamsare a rachetelor antigrindină la poligonul din Bizighești.
De asemenea, cate un secretar de stat din cadrul MADR a fost prezent la fiecare unitate de combatere a caderilor de grindina din tara.

Unitatile din cadrul Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) sunt pregatite pentru lansarea rachetelor antigrindina, cu o luna mai devreme decat anul trecut. Decizia devansarii datei la care unitatile devin operationale a fost luata de conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. 
"In anul 2017 acest program guvernamental a fost pregatit pentru lansare cu o luna mai devreme fata de anul 2016 (respectiv 15 mai 2016), ca urmare a modificarilor climatice, precum temperaturi scazute, caderi de grindina s.a., factori ce s-au manifestat atipic fata de anii precedenti. In momentul de fata sunt operationale 34 puncte de lansare, acoperindu-se o suprafata totala de 500.000 ha, cu o crestere de 78% fata de anul 2016", se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

La nivelul judetului Vrancea, sistemul antigrindina asigura protectia populatiei si a culturilor cu inalta valoare economica din judet, pe o suprafata de 50.000 de hectare, prin punctele de lansare amplasate in localitatile Bolotesti, Bizighesti, Panciu si Anghelesti. Pentru acest an sunt asigurate fonduri pentru realizarea a inca trei puncte de lansare a rachetelor antigrindina, la Urechesti, Beciu si Radulesti. De altfel, Statia Antigrindina din Vrancea va primi 10 milioane lei pentru investitiile care trebuie realizate in urmatorii ani. Cei mai multi bani, 7,8 milioane lei sunt din credite de angajament, iar 2,12 milioane lei sunt credite bugetare. Banii vor fi utilizati pentru dotarea cu echipament a Centrului de comanda si punctelor de lansare, inclusiv cu un radar performant.
Eficienta actiunilor de combatere a grindinei este de 100% in zonele unde acest sistem este functional iar acest lucru a fost demonstrat la interventiile de anul trecut. Un raport al Directiei Agricole arata ca doar 45 hectare de vie au fost afectate de caderile de grindina iar meritul este al sistemului de rachete antigrindina in podgoriile vrancene. Suprafata afectata de grindina in 2016 este de aproape 50 de ori mai mica decat cea inregistrata in 2015 cand podgorenii au anuntat pagube pe 2200 hectare de vie. Rachetele antigrindina de la Panciu, Esifesti, Bolotesti si-au indeplinit rolul si au distrus ploaia de gheata care a amenintat in cateva randuri podgoriile vrancene.

Pana acum, valoarea investitiei de la sistemul antigrindina din Vrancea este de circa zece milioane lei, cu fondurile prevazute pentru 2016. In ceea ce priveste cheltuielile cu functionarea sistemului antigrindina, acestea sunt de 12 euro pentru fiecare hectar protejat, iar in primii ani fondurile sunt asigurate de la bugetul statului. O evaluare arata ca raportul este de un leu investit la 14 lei protejati. 

    

Localizare: 

Geolocation is 45.8189518, 27.21640130000003

Tag-uri Nume: