Publicat: 8 Decembrie, 2017 - 17:29
Share
Conferința de presă, 08 decembrie: Prezentarea bilanțului anual

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, urmărește zilnic prețurile produselor alimentare, pentru că acestea "o luaseră de înțepau și tavanul". Potrivit acestuia, în prezent, piața s-a stabilizat, iar "prețurile s-au potolit".

"Aștept de la Consiliul Concurenței raportul privind prețurile. Ei sunt cu rapoartele, dânșii culeg, dânșii caută, dânșii au responsabilitatea. Important este că am stabilizat piața, pentru că o luaseră prețurile de înțepau și tavanul. Prețurile s-au potolit. Noi avem informații pe fiecare magazin în parte, le puteți vedea. Le urmăresc zilnic, pentru că avem acest interes și această dorință — și am pe masa mea aceste informații în fiecare zi. Toate prețurile de la produsele principale nu au mai crescut absolut deloc. S-au potolit, pentru că frica păzește via", a precizat ministrul Agriculturii, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, întrebat dacă are vreun răspuns din partea Consiliului Concurenței în privința analizei pe prețurile produselor alimentare.

Ministrul a arătat presei un document de câteva sute de pagini, un îndrumar cu toate actele normative din agricultură, "biblia noastră pe care trebuie să o învățăm", subliniind că este pentru prima dată când toate acestea au fost puse la un loc.

"Vă prezint ceva foarte important. Este pentru prima dată în România când am reușit să punem la un loc actele normative pentru agricultură. Este biblia noastră pe care trebuie să o învățăm și pe asta ca să putem să mergem înainte, în așa fel încât producătorul, sau dacă cineva vrea să se informeze și își dorește să intre în producția vegetală cu o anumită afacere, deschide acest îndrumar, se duce la cuprins și vede unde sunt actele normative pentru acest domeniu. Are multe pagini, iar acum se află în procesul de multiplicare și de legare", a adăugat șeful de la Agricultură.

Daea a vorbit și despre programul 'Alege oaia', pentru a stimula consumul de carne de oaie.

"Am pornit un program, 'Alege oaia', pentru a stimula consumul de carne de oaie. El are două axe: vrem să popularizăm în toată ţara pe tiparul pe care l-aţi văzut în capitalele de judeţe şi să începem să realizăm şi infrastructura necesară, adică să deschidem magazine care să vândă aceste produse, în aşa fel încât consumatorul să le găsească, şi să stimulăm astfel introducerea cărnii de oaie în restaurante. Vă vom invita, în baza acestui program pe care îl avem, la trei evenimente, iar unul va fi la o şcoală de bucătari, unde facem nişte meniuri din carne de oaie. Va fi o lecţie deschisă la care vă invităm. O a doua lecţie: un procesator o să pregătească o shaorma din carne de oaie şi să sperăm că vom găsi şi ingredientele necesare pentru a vedea că acest produs se poate valorifica, fiind extrem de valoros", a spus Daea.

De asemenea, ministrul a precizat că o reţea de restaurante va prezenta în perioada următoare şi câteva meniuri din carne de oaie.

"Va fi şi o masă deschisă cu dvs. - presa - pentru că o reţea de restaurante va prezenta în perioada următoare şi câteva meniuri din carne de oaie. Toate acestea se fac într-un concept unitar, nu se fac la întâmplare şi sperăm că anul viitor vom găsi în Bucureşti magazine şi unităţi de comercializare speciale pentru carnea de oaie şi produsele din carne de oaie. De asemenea, vreau să vă informez, nu dau nume, dar două supermarketuri au deja pe rafturi carne de oaie pregătită şi ambalată", a subliniat şeful MADR.

Ministrul a reiterat că toate produsele româneşti vor fi promovate, nu numai carnea de oaie şi lâna, ci şi carnea de porc şi de pui, sau mierea.

Despre plățile directe APIA, Daea a subliniat că întotdeauna exista un risc, asigurând, însă, că Ministerul Agriculturii este atent.

Intrebat dacă există riscul ca fermierii să rămână fără plâțile directe la hectar de la Uniunea Europeana, în anii urmatori, ca urmare a contestatiilor din procesul de achizitie a sistemelor informatice, la Agentia de Plati, Daea a raspuns: 

"Eu spun ca tot timpul ai un risc, dar important este sa-l intrezaresti si sa fii atent sa nu te loveasca. Noi suntem atenti sa nu ne loveasca". 

"La contestatii nu ai decat sa astepti rezolvarea contestatiilor. Noi nu putem sa intram in mecanismul acesta, dar tot timpul trebuie sa ne pregatim de ce e rau. Iata ca noi continuam plata, importat este ca facem acest lucru", a mai spus el. 

Ministrul Agriculturii a adus în discuție și producția de cereale. Potrivit acestuia,  Romania a obtinut in acest an o productie de aproape 27 milioane de tone de cereale, circa 1,4 tone pe cap de locuitor, in conditiile in care 9 culturi au inregistrat recorduri istorice, 

"Am realizat 9 recorduri istorice. Am realizat aproape 27 milioane tone cereale. Este pentru prima data cand ne intalnim cu o asemenea situatie. Am depasit 1,4 tone pe cap de locuitor", a afirmat Daea, la prezentarea bilantului anual.

Printre culturile record se numara cele de grau, rapita, orz, floarea-soarelui, soia si porumb.

"Am avut tot timpul in geanta mea de lucru programul de guvernare, (...), prezentat in campania electorala de presedintele partidului Liviu Dragnea, (...) si prezentat apoi in Parlament", a spus Daea.

Ministrul a subliniat ca cel mai important obiectiv realizat de ministerul sau in acest an este implementarea sistemului de acordare la timp a subventiilor pentru fermieri.

Astfel, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a autorizat la plata suma de 2,766 miliarde euro in acest an.

"Pentru realizarea programelor din agricultura, au fost elaborate 466 de acte normative in acest an, din care 5 legi, 7 ordonante si Ordonante de Urgenta, 63 de Hotarari de Guvern, 391 ordine cu caracter normativ si de reglementare institutionala si 9 memorandumuri", a spus Daea.

Al doilea obiectiv important a fost cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, potrivit lui Daea. Astfel, au fost absorbite 3,33 miliarde de euro, din care din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) - 1,772 miliarde euro, procent de absorbtie 99,9%, iar din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) 1,550 miliarde euro, fata de 507 milioane euro in 2016, din datele prezentate de minister.
 

Tag-uri Nume: