Publicat: 26 Mai, 2017 - 18:18

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a avut joi, 25 mai, la Bruxelles, o întâlnire cu secretarul britanic pentru apărare, Michael Fallon, în marja Reuniunii speciale a şefilor de stat şi de guvern ai NATO.

Discuțiile au vizat modalităţile de consolidare a cooperării bilaterale în domeniul apărării, cu accent pe dislocarea forţelor armate britanice pe teritoriul naţional şi în zona Mării Negre, în contextul implementării prezenţei avansate a Alianței la flancul estic.
Ministrul Leș a evidenţiat importanţa majoră a creşterii prezenţei capabilităților militare britanice, aeriene, terestre şi maritime, pe teritoriul ţării noastre şi la Marea Neagră, ca expresie a solidarităţii aliate şi a parteneriatului strategic dintre România şi Marea Britanie. De asemenea, a exprimat aprecierea autorităţilor române pentru participarea de substanţă a forţelor armate britanice la exerciţii comune şi la alte activităţi de instruire, precum şi la misiunile de poliţie aeriană de pe teritoriul României, cu referire directă la dislocarea avioanelor de luptă Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale Britanice la Mihail Kogălniceanu.
Totodată, oficialul român a informat asupra progreselor realizate în implementarea prezenţei avansate a NATO pe teritoriul naţional şi a reiterat solicitarea adresată părţii britanice de sprijinire în continuare a acestor eforturi, inclusiv printr-o potenţială contribuţie la finalizarea operaţionalizării Brigăzii Multinaţionale de la Craiova. 

În context, a fost evidenţiată necesitatea continuării în mod coerent a iniţiativelor de realizare a prezenţei avansate aliate la flancul estic, ca element central al consolidării posturii Alianței de descurajare şi apărare.
Secretarul britanic pentru apărare a reconfirmat angajamentul Londrei pentru intensificarea cooperării militare cu forțele armate române şi a reiterat semnificaţia strategică a creşterii prezenţei forţelor britanice la exerciţiile desfășurate în România şi zona Mării Negre. De asemenea, oficialul a informat asupra intenției autorităților britanice de continuare a activităților de instruire în comun cu forțele armate române, menționând participarea semnificativă la exercițiul NATO Noble Jump 2017 care se va desfășura în România, Bulgaria și Ungaria.