Publicat: 30 Noiembrie, 2017 - 16:48

Joi, 30 noiembrie, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut o întrevedere cu omologul moldovean, Eugen Sturza, aflat în vizită la Bucureşti cu prilejul participării la Parada de Ziua Naţională a României.

            Discuţiile s-au axat pe stadiul cooperării bilaterale în domeniul apărării şi perspectivele de dezvoltare, precum şi pe colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale, cu accent pe continuarea sprijinului din partea României pentru parcursul european al R. Moldova şi intensificarea cooperării cu Alianţa Nord-Atlantică în scopul creşterii interoperabilităţii forţelor armate.

Ministrul Mihai Fifor a subliniat că între cele două state există foarte bune relaţii de cooperare în domeniul apărării, pe toate palierele şi a asigurat partenerul moldovean de întregul sprijin al României în vederea finalizării procesului de reformă a forţelor armate din R. Moldova. De asemenea, a punctat faptul că parcursul european al ţării reprezintă un obiectiv strategic şi România va continua să fie un susţinător al stabilităţii şi al respectării angajamentelor asumate de guvernul de la Chişinău.

Mihai Fifor a reiterat, cu această ocazie, sprijinul pe care România îl acordă şi va continua să îl acorde, în procesul de intensificare a relaţiilor de cooperare cu Alianţa Nord-Atlantică, încurajând implicarea activă a R. Moldova în acţiunile derulate la nivelul Alianţei, în mod deosebit prin continuarea implementării Pachetului pentru Dezvoltarea Capacităţilor de Apărare.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, cei doi miniştri au convenit ca în anul 2018 să fie intensificată colaborarea pe dimensiunea instruirii practice a forţelor armate moldovene şi române şi educaţiei militare, inclusiv prin consolidarea activităţilor în cadrul instituţiile de învăţământ militar.

La sfârșitul întrevederii, cei doi oficiali au inaugurat, în cinstea aniversării Zilei Naționale, ansamblul sculptural „Efigii voievodale”, realizat de directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, Valentin Tănase, amplasat în fața clădirii M.Ap.N. Sculpturile imortalizează o suită de șase mari domnitori și regi care s-au remarcat și prin reale merite militare, cu victorii decisive în conflicte armate de anvergură, respectiv Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și Carol I.