7 octombrie 2022

Ministrul apărării naţionale, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, va participa, în zilele de 12 şi 13 ianuarie, la Reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, organizată la Brest sub egida Preşedinţiei franceze a Consiliului UE.

Activitatea va debuta cu o cină de lucru, în cadrul căreia vor fi discutate – în prezenţa secretarului general al NATO, a sub-secretarului general al ONU pentru operaţii de pace, respectiv a preşedintelui subcomitetului pentru securitate şi apărare din Parlamentul European – provocările determinate de interferenţele şi acţiunile actorilor statali şi non-statali în teatrele de operaţii în care UE are dislocate forţe.

În cea de-a doua zi a reuniunii, miniştrii apărării vor purta discuţii privind situaţia de securitate de la graniţa Ucrainei cu Federaţia Rusă, precum şi în cadrul mai amplu al dezbaterilor curente privind arhitectura de securitate europeană. De asemenea, în contextul procesului de elaborare a Busolei Strategice, miniştrii apărării vor avea o discuţie focalizată pe asigurarea continuităţii accesului UE şi a statelor membre în spaţiile strategice de interes (maritim, cibernetic, spaţial), cu accent pe protejarea intereselor Uniunii în spaţiul cosmic, pe fondul creşterii relevanţei acestui domeniu strategic.

Reuniunea se va încheia cu o dezbatere comună a miniştrilor apărării şi miniştrilor de externe pe baza unei versiuni revizuite a proiectului Busolei Strategice, în cadrul căreia vor fi oferite direcţionări politice în vederea negocierilor ulterioare a textului, care urmează a fi aprobat în luna martie a acestui an.

În marja reuniunii, ministrul român al apărării naţionale, Vasile Dîncu, va avea o întrevedere cu ministrul francez al Forţelor Armate, Florence Parly.