Publicat: 29 Iunie, 2018 - 18:33
Share

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a participat vineri la manifestările dedicate Zilei Dunării, care s-au desfășurat la Orșova, județul Mehedinți.

La eveniment au fost prezenți și prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghia, prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu, prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu,  prefectul județului Gorj, Ciprian Florescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Gigi Georgescu, primarul municipiului Orșova, Marius Stoica,  directorul Administrației Bazinale de Apă(ABA) Jiu, Marin Talău, director ABA Banat, Titu Bojin, care au avut mesaje specifice sărbătoririi Zilei Dunării.

Specialiștii M.A.P. au prezentat proiectele derulate de instituție, respectiv “Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management a  bazinelor hidrografice și a planurilor de prevenirea riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor”-JOINTISZA, componentă a Programului Transnațional pentru Dunăre; Aria prioritară 5 din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, România ”Managementul riscurilor  de mediu din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării” și proiectul  “Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele râurilor Siret și Prut”- EAST AVERT.

 Evenimentul dedicat Zilei Dunării a cuprins și activități destinate copiilor, unde cei mici au participat la discuții și experimente privind efectele poluării asupra apei și asupra sănătății umane, au aflat care sunt sursele care poluează apa cu nitriți și efectele deosebit de periculoase ale acestui tip de poluare în gospodării și în agricultură. Copiii au făcut analize de apă din probe prelevate din mai multe surse potabile și nepotabile.

De asemenea, aceștia s-au împrietenit cu Picurici, mascota care le va aminti, multă vreme de aici înainte, că trebuie să aibă grijă de sănătatea apei.

Aceste experimente au fost realizate în secțiunea dedicată proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți.

Pe agenda evenimentului s-a aflat și vizitarea expoziției tematice ”Dunărea în anul Centenarului”, cu desenele copiilor din școlile locale dedicate Zilei Dunării. Ministrul a premiat cele mai inspirate creații cu premiile I, II și III pentru copiii din clasele I-IV și V-VIII, oferind totodată materiale promoționale și diplome tuturor concurenților. În final demnitarul a mulțumit micilor concurenți pentru participarea activă la acest eveniment.

Anul acesta Ziua Internațională a Dunării s-a desfășurat sub sloganul “Fii activ pentru o Dunăre mai sănătoasă!”, eveniment la care au participat și oficialități din patru județe.

Manifestările de la Orșova au fost dedicate Centenarului Marii Uniri.

Tag-uri Nume: