Publicat: 3 Aprilie, 2014 - 20:27
Share

Attila KORODI, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, s-a întâlnit, în această după amiază, la sediul MMSC, cu Dacian CIOLOȘ, Comisar European pentru Agricultură.
În cadrul întâlnirii, ministrul KORODI l-a informat pe oficialul european asupra intenției MMSC de a realiza, împreună cu Ministerul Agriculturii, o modelare privind necesitățile de compensații financiare pentru proprietarii de terenuri aflate în situri NATURA 2000. În acest sens, Guvernul României dorește să estimeze care este necesarul acestui tip de compensații, la nivel național, astfel încât să poată identifica cele mai bune soluții de finanțare, inclusiv din fonduri europene destinate dezvoltării rurale. 
Comisarul European a salutat această inițiativă a Guvernului, menționând că acest demers poate oferi un exemplu de bune practici la nivelul Uniunii Europene.
De asemenea, Dacian CIOLOȘ a recomandat ca propunerile grupului de lucru interministerial să fie incluse în strategia multianuală.
Tot în contextul colaborării cu Ministerul Agriculturii, ministrul KORODI l-a asigurat pe Comisarul European că Ministerul Mediului va acorda sprijin în aplicarea măsurilor de greening (crearea de zone de interes ecologic în cadrul fermelor).
Un alt punct al discuției l-a reprezentat Strategia privind Dezvoltarea Durabilă Integrată a Deltei Dunării 2014-2020. „Este necesară asigurarea unor condiții reale pentru dezvoltarea economico-socială a comunităților locale din spațiul Deltei Dunării, în concordanță cu principiile de dezvoltare durabilă a zonei, prin aplicarea unui management bazat pe conservarea biodiversității”, a subliniat Attila KORODI. Acesta a adăugat că Delta Dunării are nevoie de investiții majore, programe de construire a rețelelor de utilități publice, de valorificarea potențialului economic bazat pe valoarea adaugată a comunităților locale, îmbunătățirea drumurilor de acces, asigurarea accesului la serviciile medicale, la educație și conservarea biodiversității. 
De asemenea, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice a adăugat că Guvernul a ajuns la un acord privind introducerea Deltei Dunării în schema de investiții ITI (Investiții Teritoriale Integrate).
Comisarul European a apreciat decizia Guvernului, manifestându-și susținerea ca, în anii următori, schema ITI să fie aplicată și pentru alte zone defavorizate din România.