Publicat: 24 Ianuarie, 2012 - 17:41
Share

Ministrul demis al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi-a prezentat, Marţi, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă, bilanţul mandatului.

"În decembrie 2009 am moştenit o relaţie foarte tensionată cu Italia. Azi e primul stat care a ridicat restricţiile pentru români pe piaţa muncii", a declarat Baconschi.

"Germania a devenit unul dintre cei mai apropiaţi parteneri în UE. După un moment tensionant în 2010, am adus relaţiile cu Franţa în matca lor firească. Las în urmă o relaţie bilaterală senină. Cu Marea Britanie am avut un dialog excelent", a continuat Baconschi.
 
Singurul eşec care mi s-a imputat, a precizat acesta,  este întârzierea aderării României la Schengen. României i s-a reproşat corupţia din vămi şi justiţie.
 
"În ceea ce priveşte vecinătatea estică, s-a făcut lumină în relaţiile cu Rep. Moldova şi Ucraina. Ne-am intensificat fără precedent prezenţa în Rep. Moldova. Azi am ajuns la situaţia de a normaliza relaţia cu Ucraina care fusese îngheţată iniţial. Las o moştenire exigentă, pregătirea în 2012 a vizitei prezidenţiale la Kiev", a mai spus Baconschi.