30 iunie 2022

Ministrul Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe şi cooperării internaţionale din Emiratele Arabe Unite, şeicul Abdullah bin Zayed al Nahyan

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, 25 ianuarie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe şi cooperării internaţionale din Emiratele Arabe Unite, şeicul Abdullah bin Zayed al Nahyan.

Cei doi şefi ai diplomaţiilor au efectuat un schimb de evaluări în ceea ce priveşte recentele evoluţii de securitate din Orientul Mijlociu, cu accent pe atacurile recente efectuate de miliţiile Houthi asupra unor obiective din Emiratele Arabe Unite şi consecinţele acestora, inclusiv asupra civililor, printre care şi cetăţeni străini.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea în cei mai fermi termeni a atacurilor miliţiilor Houthi, a exprimat solidaritate cu Emiratele Arabe Unite şi a transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti. A arătat că România rămâne ferm angajată în eforturile de combatere a unor astfel de acte de violenţă de tip terorist.

Ambii miniştri au reafirmat importanţa securităţii şi stabilităţii în zona Golfului pentru întreaga regiune a Orientului Mijlociu, cu implicaţii multiple asupra securităţii şi stabilităţii Europei. Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru rolul de factor stabilizator şi de echilibru al Emiratelor Arabe Unite la nivel regional.

Cu prilejul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu a evocat excelentele relaţii tradiţionale de prietenie româno-emirateze, evidenţiind potenţialul semnificativ de dezvoltare a acestora, atât în plan politico-diplomatic, cât şi economic, ministrul Abdullah bin Zayed al Nahyan exprimând la rândul său apreciere pentru relaţiile excepţionale dintre cele două state. Cei doi miniştri au convenit dinamizarea agendei de contacte politico-diplomatice de nivel, în cursul acestui an, ministrul Aurescu acceptând invitaţia omologului emiratez de a efectua o vizită în Emiratele Arabe Unite în perioada următoare, precum şi pentru intensificarea dialogului în diferite domenii sectoriale de interes comun.

Ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat prioritatea organizării unei noi sesiuni a Comisiei Mixte de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care reprezintă o bună oportunitate pentru identificarea unor noi proiecte de cooperare, pentru stimularea schimburilor comerciale şi a investiţiilor. De asemenea, a exprimat apreciere pentru succesul organizării de către Emiratele Arabe Unite a Expoziţiei Mondiale EXPO 2020 Dubai.