23 mai 2022

Ministrul Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe al Statului Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 22 septembrie 2021, o întrevedere cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe al Statului Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, în marja lucrărilor celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Cu această ocazie, şefii diplomaţiilor română şi qatareză au trecut în revistă aspectele principale ale cooperării bilaterale, remarcând, în mod special, caracterul de excelenţă al relaţiilor bilaterale şi, totodată, necesitatea intensificării dialogului politico-diplomatic, inclusiv la nivelul miniştrilor afacerilor externe. În acest sens, cei doi miniştri au convenit organizarea în acest an a unei vizite oficiale la Doha a ministrului Bogdan Aurescu, în continuarea vizitei din 2019 a omologului din Qatar.

Ministrul Aurescu a pledat pentru consolidarea cooperării economice, inclusiv a celei comerciale, precum şi a investiţiilor qatareze în România, prioritate împărtăşită pe deplin de ministrul qatarez. În acest sens, ministrul român de externe a propus, iar omologul său a fost de acord, să fie reluate lucrările Comisiei Mixte economice şi să fie organizat, cât mai curând, un forum economic bilateral.

A fost evocată totodată cu apreciere cooperarea bilaterală recent lansată pentru asigurarea securităţii desfăşurării Cupei Mondiale FIFA 2022, în Qatar, cu implicarea SPP.

În cadrul întrevederii, ministrul Bogdan Aurescu şi omologul qatarez au discutat şi despre evoluţiile din Afganistan, fiind evidenţiată necesitatea continuării efortului colectiv al comunităţii internaţionale pentru gestionarea prezentei situaţii. Ministrul Aurescu a exprimat apreciere pentru implicarea de substanţă a autorităţilor de la Doha în dialogul pentru menţinerea păcii şi securităţii regionale, salutând rolul Statului Qatar în dosarul Afganistan, inclusiv pe linie umanitară.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, de asemenea, aprecierea pentru sprijinul acordat de Statul Qatar în iulie 2020, prin livrarea de echipamente medicale în România pentru a sprijini combaterea pandemiei.

De asemenea, cei doi miniştri au discutat pe scurt despre dezvoltarea relaţiilor UE-Qatar.