25 mai 2022

Ministrul Bogdan Aurescu i-a întâmpinat pe 139 de cetăţeni afgani sosiţi la Bucureşti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a întâmpinat la Bucureşti pe cetăţenii afgani evacuaţi din Afganistan
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a întâmpinat în seara de joi, la sosirea la Bucureşti, pe 139 de cetăţeni afgani dintre cei 156 evacuaţi din Afganistan de Celulă de criză interinstituţională activată pe 13 august şi coordonată de ministrul afacerilor externe.

Evenimentul a avut loc la Baza 90 Transport Aerian a MApN. La ceremonie au mai participat general-locotenent Daniel Petrescu, Şeful Statului Major al Apărării şi Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Între cei 139 de cetăţeni afgani esenţiali pentru România se află foşti colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora – evacuaţi recent din Afganistan.

Grupul de cetăţeni afgani a fost transportat de la Islamabad, în cursul zilei de astăzi, 9 septembrie, cu o aeronavă a unei companii comerciale româneşti, MAE organizând şi coordonând acest zbor. La bordul aeronavei s-a aflat, pe durata zborului, personal consular al MAE.

La aterizarea la Bucureşti, ministrul Bogdan Aurescu le-a urat cetăţenilor afgani „Bun venit!” şi mult succes în noul capitol al vieţii lor, în România. Ministrul Aurescu a arătat că speră ca toată suferinţa şi teama pe care au suferit-o în Afganistan şi pe drumul evacuării să fie uitate în cele din urmă, iar aceştia să aibă tăria să poată să-şi construiască o nouă viaţă, România fiind o ţară unde se pot simţi în siguranţă şi unde drepturile omului, inclusiv drepturile femeilor sunt respectate.

Ministrul a arătat că operaţiunea de evacuare a celor 156 de cetăţeni afgani – din care astăzi au fost aduşi în ţară 139 – este rezultatul demersurilor recente ale Celulei de criză interinstituţionale, convocate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la 13 august 2021, care se adaugă evacuării cu succes a celor 49 de cetăţeni români – toţi cei care au dorit să fie repatriaţi, respectiv a 7 cetăţeni ai unor state aliate. De asemenea, potrivit procedurilor în vigoare, reprezentanţii Ambasadei României la Islamabad au emis vize şi documente cetăţenilor afgani evacuaţi, asigurându-le tranzitul teritoriului afgan şi accesul pe teritoriul statului pakistanez şi fiind, totodată, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autorităţile pakistaneze pentru evacuarea acestora.

Prezentăm mai jos transcrierea declaraţiilor de presă făcute de ministrul Bogdan Aurescu:

Domnule general – locotenent Daniel Petrescu,
Domnule secretar de stat Bogdan Despescu,
Doamnelor şi domnilor,

Pot să vă anunţ că, astăzi, tocmai a ajuns în România cea mai mare parte a cetăţenilor afgani, a „afganilor noştri”, aşa cum le-am spus, care au fost evacuaţi de România din Afganistan.

Aţi asistat, în aceste momente, la încheierea cu succes a celei mai ample operaţiuni de extragere din Afganistan, în cadrul căreia am reuşit aducerea în siguranţă, la Bucureşti, a 139 de cetăţeni afgani aflaţi sub protecţia României, dintre cei 156 de cetăţeni afgani care au fost evacuaţi de către Celula de criză interinstituţională, pe care am coordonat-o.

Este vorba, după cum ştiţi foarte bine deja, despre foşti colaboratori ai trupelor române din teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, precum şi alte categorii vulnerabile, ca jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora.

După cum am anunţat deja, public, de mai multe ori, prin eforturile Celulei de criză interinstituţionale pe care am convocat-o pe 13 august, am reuşit extragerea din Afganistan a 156 de cetăţeni afgani. Dintre aceştia, 139 au ajuns deja, acum, în această seară, la Bucureşti. Alţi 17 cetăţeni afgani, care au fost sprijiniţi de către autorităţile române să părăsească în siguranţă teritoriul Afganistanului şi care au primit deja asistenţă din partea României – vize şi, respectiv, scrisori de suport – au optat să continue călătoria, prin alte mijloace, către destinaţia lor finală. O parte dintre ei vor ajunge, în perioada următoare, în România.

Cu câteva clipe în urmă, le-am adresat un mesaj de bun venit primilor cetăţeni afgani din aceşti 139, care au ajuns în seara aceasta la Bucureşti. A fost un moment foarte emoţionant. Le-am spus că autorităţile române vor face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a le oferi acestor prieteni ai României, greu încercaţi de soartă, condiţii decente de trai şi şansa de a o lua de la capăt.

Cei 139 de cetăţeni afgani, care au fost aduşi în această seară la Bucureşti, au ajuns cu o aeronavă a companiei Tarom, organizarea acestui zbor fiind coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, la bordul aeronavei s-a aflat, pe durata zborului, şi personal consular al Ministerului Afacerilor Externe.

Vreau să mulţumesc încă o dată tuturor colegilor şi instituţiilor partenere din Celula de criză interinstituţională, colegilor de la Serviciul de Informaţii Externe, Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul Român de Informaţii, cu care am lucrat foarte bine în toată această perioadă.

Eforturile lor, adesea supraomeneşti, au făcut posibilă repatrierea, în condiţii de siguranţă, a 49 de cetăţeni români, care au dorit să fie evacuaţi din Afganistan – toţi cetăţenii români care au dorit să fie evacuaţi din Afganistan; de asemenea, 7 cetăţeni străini, ai unor state aliate, partenere; şi, nu în ultimul rând, a celor 156 de cetăţeni afgani esenţiali pentru România, din care astăzi au ajuns, deja, 139.

Au fost misiuni extrem de complicate, foarte intense, inclusiv la nivel uman, la nivel emoţional, pentru că Afganistanul este – nu mai este nevoie să o repet – scena unor drame umane greu de imaginat.

Deşi operaţiunile majore de extragere din Afganistan s-au încheiat, activitatea Celulei de criză va continua o perioadă, până se vor termina de procesat toate solicitările care au fost primite, mai ales după ce am reuşit extragerea celor 156 de cetăţeni, în week-end-ul care a trecut. De asemenea, Celula de criză va continua să menţină contactul cu ceilalţi opt cetăţeni români care au mai rămas în Afganistan şi care nu doresc să fie repatriaţi, până în acest moment.

Permiteţi-mi, în continuare, să dau cuvântului domnului secretar de stat Bogdan Despescu, de la Ministerul Afacerilor Interne, care va prezenta ceea ce se va întâmpla în continuare cu cetăţenii afgani aflaţi pe teritoriul României, deoarece, din acest moment, răspunderea în ceea ce-i priveşte nu mai aparţine Celulei de criză interinstituţionale, ci Ministerului Afacerilor Interne.
Vă mulţumesc încă o dată şi vă doresc o seară bună!

Declaraţiile în format video sunt disponibile aici -https://www.youtube.com/watch?v=xcKoRCdrbx8