Publicat: 16 Septembrie, 2020 - 09:45
Share
Chiar n-or fi discutat nimic despre HUAWEI și 5G? Sau acesta e doar subiect de editoriale?

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marţi, 15 septembrie 2020, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Cei doi oficiali au abordat teme de actualitate de pe agenda bilaterală şi internaţională, analizând evoluţiile de interes şi priorităţile din următoarea perioadă.

Ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul Zuckerman au discutat despre evoluţiile din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, având în vedere rolul acestei platforme de consolidare a parteneriatului strategic dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, esenţial pentru securitatea şi prosperitatea celor două maluri ale Atlanticului.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat inclusiv cooperarea aprofundată dintre România şi Polonia în cadrul Iniţiativei celei Trei Mări, astfel cum a reieşit şi din discuţiile recente purtate cu omologul său de la Varşovia, Zbigniew Rau, cu accent pe interesul şi angajamentul comun româno-polonez pentru implementarea proiectelor prioritare de interconectare, în special proiectele Rail2Sea (Modernizarea şi dezvoltarea coridorului feroviar dintre portul Gdansk din Polonia şi Portul Constanţa) şi proiectul rutier Via Carpathia. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a punctat faptul că Iniţiativa trebuie să continue să livreze rezultate concrete şi să îşi păstreze orientarea strategică.

Ambasadorul SUA a exprimat, la rândul său, susţinerea pentru realizarea proiectelor de interconectare strategică pe axa Nord-Sud din cadrul Iniţiativei, inclusiv Rail2Sea şi Via Carpathia.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat totodată, cu acest prilej, principalele concluzii ale vizitei oficiale efectuate în perioada 2-3 septembrie în Israel şi Palestina, în special cu privire la stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu. Ministrul Bogdan Aurescu a transmis ambasadorului SUA faptul că România apreciază rolul Statelor Unite în procesul de normalizare a relaţiilor din regiune, cu referire la recentele evoluţii dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite şi, respectiv, Bahrain. Şeful diplomaţiei române a punctat faptul că astfel de iniţiative contribuie la îmbunătăţirea climatului de securitate şi încredere din regiune, România încurajând astfel de progrese.

În acelaşi timp, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu acest prilej, susţinerea României pentru o rezolvare durabilă şi cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian, în baza dreptului internaţional şi a soluţiei celor două state. A arătat că România va continua să susţină, în mod concret, aşa cum a indicat în discuţiile avute în cadrul vizitei din 2-3 septembrie atât la Ierusalim şi Tel Aviv, cât şi la Ramallah, angajarea celor două părţi într-un dialog constructiv, în vederea reluării negocierilor directe între cele două părţi pentru identificarea unei soluţii durabile.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a transmis aprecierea SUA pentru eforturile României în ceea ce priveşte susţinerea Procesului de Pace, ca stat care are în mod tradiţional o abordare echilibrată şi o relaţie bună cu ambele părţi implicate în conflict.

Ministrul Bogdan Aurescu şi ambasadorul Adrian Zuckerman au mai realizat un schimb de evaluări şi poziţionări cu privire la cazul Alexei Navalnîi, evoluţiile privind negocierea noului acord START, situaţia din Mediterana de Est şi Belarus. Ambasadorul SUA a transmis apreciere pentru poziţia constantă a Guvernului României de susţinere a procesului democratic şi a societăţii civile din Belarus.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: