Publicat: 15 Martie, 2018 - 19:43
Share

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, s-a deplasat, în cursul zilei de joi, 15 martie, în zonele afectate de inundaţii aflate la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov.

În prima parte a zilei a fost realizat un survol al întregului perimetru inundat, cu un elicopter aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI, în vederea evaluării situaţiei în ansamblu.

Ulterior, s-a făcut o primă oprire în localitatea Augustin - judeţul Braşov unde autorităţile acţionau pentru degajarea apei şi supraînălţarea unor diguri. Menţionăm că, în cursul nopţii trecute, din această localitate au fost evacuate, la rude, 20 de persoane.

Tot în judeţul Braşov, oficialul MAI a discutat cu autorităţile din localitatea Comăna unde a fost afectat un pod rutier care face legătura între comună şi câteva sate limitrofe. Precizăm că, în momentul de faţă, accesul spre aceste zone se realizează pietonal.

De asemenea, ministrul Carmen Dan s-a deplasat în judeţul Covasna, la Căpeni, unde, chiar dacă nivelul apelor a scăzut faţă de aseară, există în continuare riscul de rupere a digului de protecţie la râul Olt.

Pe parcursul acestor deplasări, ministrul Carmen Dan a discutat cu autorităţile locale despre efectele produse de inundaţii, despre modul în care s-a acţionat la faţa locului, dar şi despre gestionarea riscurilor care încă mai există.

Ministrul a discutat cu locuitorii din zonele expuse riscului de inundaţii despre importanţa punerii în aplicare a măsurilor preventive dispuse în cunoştinţă de cauză de către autorităţi.

Precizăm că, la faţa locului, s-a aflat şi ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general de brigadă Dan Paul Iamandi şi şeful Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, colonel Gheorghe Sebastian Cucoş.

La întoarcerea spre Bucureşti, ministrul Carmen Dan s-a oprit şi în localitatea Islaz din judeţul Teleorman care, după Covasna şi Braşov, a fost cel mai puternic afectat de fenomenele hidrologice din ultimele zile, aproape 30 de localităţi fiind inundate. Având în vedere că această localitate se află la vărsarea râului Olt în Dunăre, ministrul afacerilor interne a discutat cu autorităţile din zonă despre măsurile care trebuie luate în zilele următoare pentru protejarea populaţiei.

Conform situaţiei centralizate la nivelul MAI, pana la ora 15.00, inundaţiile au afectat 35 de localităţi din 14 judeţe. De asemenea, s-au înregistrat dificultăţi privind circulaţia pe 3 drumuri naţionale, 10 drumuri judeţene şi pe un tronson de cale ferată.

Cea mai gravă situaţie a fost înregistrată în judeţele Covasna, localitatea Căpeni, respectiv Braşov, localitatea Augustin. Efecte ale inundaţiilor au fost înregistrate şi în judeţele Bacău, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, Vaslui, Vrancea.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: