15 august 2022

Ministrul Constantin-Daniel Cadariu a avut o întrevedere cu E.S. Laurence Auer, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a avut, luni, 29 martie a.c., o întrevedere cu E.S. Laurence Auer, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Franceze în România.

În cadrul întâlnirii, ministrul Cadariu a apreciat colaborarea strânsă în domeniul economic cu partenerii francezi şi nivelul ridicat al investiţiilor firmelor franceze în ţara noastră, al schimburilor comerciale bilaterale şi al excedentului comercial, cu potenţial semnificativ de amplificare, atât în plan investiţional, cât şi comercial.

Discuţiile celor doi oficiali au vizat perspectivele de dezvoltare a relaţiilor economice dintre România şi Republica Franceză, colaborarea în domeniul turismului, întărirea cooperării în conjunctură generată de criza Ucraina – Federaţia Rusă, explorarea posibilităţii relocării în România a companiilor franceze de pe alte pieţe, programele şi măsurile întreprinse de Guvern pentru stimularea investiţiilor în România şi reducerea efectelor cauzate de creşterea preţurilor la energie şi gaz.

Ministrul Cadariu a propus încheierea unui acord bilateral în domeniul turismului, care să fie semnat cu ocazia viitoarei vizite a omologului său francez în România, precum şi organizarea, la acel moment, a unei întâlniri cu mediul asociativ de profil.

Ambasadorul Republicii Franceze şi-a exprimat satisfacţia pentru nivelul relaţiilor comerciale, a prezentat activităţile întreprinse în marja Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, a apreciat primirea delegaţiei MEDEF Internaţional la Bucureşti şi a propus organizarea unei întâlniri cu mediul de afaceri francez din România.

Cei doi oficiali au convenit intensificarea colaborării viitoare pentru fructificarea oportunităţilor comerciale şi investiţionale din relaţia bilaterală.

Informaţii de background:

Franţa este cel de-al VI-lea partener comercial al României şi a III-a destinaţie pentru exporturile româneşti. În anul 2021, schimburile comerciale bilaterale au însumat 8,9 miliarde EUR, cu un excedent pentru România de 628 milioane EUR.

În ceea ce priveşte investiţiile în România, Franţa se situează pe locul 6, cu un capital social subscris în valoare de 2,38 miliarde EUR şi investiţii efective care depăşesc 7 miliarde EUR.

Conform ONRC, în februarie 2022, în România erau înregistrate 10.174 de societăţi comerciale cu capital francez.