18 august 2022

Ministrul cubanez de externe Bruno Rodríguez: „Blocada americană este devastatoare pentru poporul cubanez”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul cubanez de externe a denunțat încă o dată impactul real și devastator al blocadei economice prelungite impuse de Statele Unite asupra națiunii insulare.

„Blocada, intensificată în mod oportunist în timpul [pandemiei] de COVID-19, are un impact real și devastator asupra familiilor cubaneze”, a semnalat marți șeful Diplomației cubaneze, Bruno Rodríguez, pe contul său de Twitter.

Cuba denunță „cinismul” SUA ignorând impactul blocadei
El a acuzat Washingtonul că a provocat pagube economice enorme pe Insulă, care depășesc 1 miliard 326 mii 432 de milioane de dolari pe parcursul a șase decenii de aplicare a blocadei.

Ministrul Afacerilor Externe a dat însă asigurări că țara sa va continua să reziste și să avanseze „cu creativitate și unitate” în fața presiunii politice și economice exercitate de Washington împotriva acesteia.

Blocada, în vigoare până astăzi, a fost oficializată în februarie 1962, odată cu semnarea de către președintele american de atunci, John F. Kennedy, a Ordinului executiv 3447. Asediul, cel mai îndelungat aplicat până în prezent împotriva unei națiuni, este principalul obstacol în calea dezvoltării acestei națiuni din Caraibe.

Pe parcursul acestor șase decenii, Havana a cerut în repetate rânduri încetarea acestei politici genocide, ilegitime și extrateritoriale.

Cuba consideră că politica SUA este o încălcare masivă, flagrantă și sistematică a drepturilor omului ale poporului cubanez și spune că, conform Convenției de la Geneva din 1948, asediul „constituie un act de genocid”.

Încetarea blocadei criminale americane asupra insulei este, de asemenea, o cerere a comunității internaționale. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat în unanimitate aproape 30 de rezoluții împotriva blocadei din 1992, când acel organism a început să voteze anual această problemă.

Cu toate acestea, SUA nu numai că nu au făcut nici un singur pas pentru a ușura embargoul, dar aceste măsuri coercitive au fost întărite în timpul mandatului lui Donald Trump (2017-2021) cu 243 de prevederi încă în vigoare cu succesorul său democrat, Joe Biden.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto telesur enghlish