18 august 2022

Ministrul Culturii s-a întâlnit, la Angers, cu omologii săi din Uniunea Europeană

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a participat la Angers, la consiliul informal al miniştrilor culturii din Uniunea Europeană, la invitaţia E.S. doamna Roselyne Bachelot, Ministrul Culturii din Franţa, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Pe parcursul celor două zile, au avut loc discuţii atât în cadrul întâlnirilor bilaterale, cât şi în sesiunile plenare, sintetizate de Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, într-o declaraţie: „Au fost zile pline, care ne-au oferit ocazia să comunicăm succesele, dar şi problemele sectorului cultural din România şi să ne transmitem cu claritate obiectivele şi interesele într-o Europă unită, dar aflată, încă, în faţa unor provocări majore.”

Pe scurt, programul celor două zile a cuprins:

* Întrevedere bilaterală cu E.S. doamna Roselyne Bachelot, ministrul francez al Culturii, în care au fost abordate subiecte importante precum:

– susţinerea programelor propuse de preşedinţia franceză a Consiliului UE, în special cele din domeniul media şi audiovizual, patrimoniu şi susţinerea lecturii;

– sprijinul Franţei pentru organizarea unei mari expoziţii Picasso, la Bucureşti, la iniţiativa Muzeului de Artă Recentă din Bucureşti;

– continuarea discuţiilor privind instituirea unui fond cultural româno-francez în beneficiul sectorului cultural din România.

* Întrevedere bilaterală cu vicepreşedintele Comisiei Europene, doamna Vera Jurova, în cadrul căreia au fost abordate subiecte extrem de importante şi cu speranţa unor rezolvări apropiate:

– discuţii concrete despre modul de sprijin al presei atât în raport cu marile platforme, dar şi prin oferirea de protecţie în faţa influenţelor şi a ştirilor false: „Am insistat şi am găsit deschidere pentru a identifica modul de a constitui fonduri la nivel european şi local, din surse diverse, pentru a sprijini dezvoltarea media şi pentru o compensaţie financiară corectă a jurnaliştilor”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

– au fost abordate şi subiectele MCV şi Schengen, pentru ambele existând un sprijin concret: „Accesul în Schengen ar trebui sa devină realitate în foarte scurt timp, iar renunţarea la MCV este aproape, urmând ca acesta să fie înlocuit cu condiţionalităţi similare cu ale altor state europene”, a mai completat Ministrul Culturii.

* Şedinţe plenare

– prima sesiune a fost dedicată Ucrainei şi semnării unanime a unui mesaj care îndeamnă la încetarea urgentă a conflictului. A fost subliniată, în context, contribuţia României la primirea şi sprijinul refugiaţilor ucraineni, apreciată de toţi cei prezenţi;

– s-au abordat şi alte subiecte de actualitate pentru cultură, patrimoniu şi combaterea traficului de obiecte de patrimoniu, media, promovarea conţinutului cultural european etc.

* Semnarea, împreună cu doamna Roselyne Bachelot, a Declaraţiei de la Tunis privind promovarea cărţii francofone.