Publicat: 2 Aprilie, 2017 - 19:36
 „Tomata” - deja un succes: 6300 fermieri înscriși în program

Ministrul Agriculturii și-a făcut un obicei de a nu sta pe acasă, ca tot omul, în binecuvântatul weekend, ci de a bântui de-a lungul și de-a latul ogoarelor patriei pentru a se întâlni informal cu agricultorii și de a discuta cu ei problemele care îi preocupă - probleme care musai să fie și ale sale. Fără a deranja oficialitățile locale din tihna relașului prevăzut de Codul Muncii, și care află despre trecerile sale prin teritoriile lor abia lunea, Petre Daea consideră că intră în fișa postului său să ducă viața pe care o duc fermierii - de dimineața pănă seara și de luni până luni.
In acest weekend a mai străbătut două județe: în Mehedinți a ajuns până la Stația de Pompare Prislop, una dintre cele mai mari din țară. Abandonată, aceasta este într-o stare deplorabilă și vor fi necesare eforturi deosebite pentru a o repune în funcțiune. Pentru că pe lângă tot ce s-a furat, pentru a fi dus la fier vechi, corpurile pompelor vor trebui înlocuite pentru că au crăpat la primul îngheț. Stația urmează să fie introdusă în programul de reabilitare a sistemului de irigații.
În zonă, ministrul a fost oaspetele (nepoftit, dar binevenit) al agricultorului Fornoiu, deținătorul a 1000mp de solarii pentru care a beneficiat de 3000 de euro în programul „Tomata”. Următoarea escală a fost în Gorj și a debutat cu o întâlnire „pe picior” cu specialiști de la APIA, Direcția Agricolă, Oficiul județean de Finanțare Rurală și Oficiul de Studii Pedologice, împreună cu care s-a alcătuit o agendă a urgențelor determinate de campania agricolă în curs.
La Românești, ministrul a poposit în ograda a doi legumicultori, beneficiari ai programului „Tomata”, unde a constatat cât de inventivi și de practici pot fi oamenii când îi împinge nevoia. Fără a avea pregătire în domeniu, cei doi fermieri au „brevetat” sisteme de încălzire - unul electric și unul cu apă caldă - cu costuri minime.
„Am văzut și aici că oamenii nu pierd timpul și știu să tragă folos din fiecare zi în care trudesc. Unul dintre ei a început sezonul cu culturi de spanac, a continuat cu cartofi timpurii iar acum se pregătește pentru tomate. Programul guvernamental de stimulare a cultivatorilor de tomate timpurii este deja un succes: peste 6300 de fermieri s-au înscris în program și vor livra pe piață, în extrasezon, 12.000 tone de roșii românești! Ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum!” - a declarat ministrul pentru AMOS NEWS.

Localizare: 

Geolocation is 45.6317607, 22.8503447000001