29 iunie 2022

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila: operaţionalizăm măsurile pentru siguranţa seismică

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Dezvoltării a alocat, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, 217 milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor şi a clădirilor publice, a demarat reforma reglementărilor în vigoare, a elaborat Strategia naţională de reducere a riscului seismic şi operaţionalizează capacitatea statului pentru proiectare, licitaţie şi execuţie a lucrărilor de reabilitare seismică – a anunţat astăzi, la Bucureşti, ministrul Cseke Attila la evenimentul organizat de Academia Română cu prilejul comemorării a 45 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977.

„Legile şi măsurile în vigoare nu s-au dovedit a fi eficiente. România nu a făcut progrese semnificative în acest domeniu. Au fost reabilitate doar câteva zeci de clădiri în ultimele decenii. Am elaborat soluţii mult mai eficiente”, a subliniat Cseke Attila.

Ministrul a precizat că se va evalua numărul clădirilor de risc seismic I şi II, pentru că nu există un astfel de registru: „Putem stabili o prioritate a investiţiilor doar pe baza unei evaluări clare a situaţiei”.

A doua măsură luată de Ministerul Dezvoltării este reforma legislativă în domeniu, aflată în circuitul de avizare interministerial, prin care se creează un program multianual, cu finanţare nerambursabilă şi integrală de la stat, prin care se vor reabilita nu doar blocuri de locuinţe, ci şi clădirile publice şi private, inclusiv
cele clasificate în riscul seismic II.

Reabilitarea clădirilor se va face integrat. „Lucrările de intervenţie asupra clădirilor vor include eficientizarea energetică, reducerea riscului seismic şi asigurarea siguranţei la incendiu. Vrem rezultate în acest domeniu, nu clădiri care reprezintă un risc pentru populaţie”, a spus Cseke Attila.

Lucrările vor fi finanţate de Ministerul Dezvoltării, cu fonduri alocate prin PNRR, în valoare totală de 217 milioane de euro, conform proiectului Strategiei Naţionale de Reducere a Riscului Seismic, publicat pe site-ul ministerului, din care vor fi reabilitate cca. 100 blocuri şi 250 clădiri publice.

Totodată, ministerul va asigura şi operaţionalizarea capacităţii statului pentru proiectare, licitaţie şi execuţie, a lucrărilor de reabilitare seismică – a conchis Cseke Attila, enumerând măsurile pregătite pentru asigurarea siguranţei seismice.

Serviciul Comunicare
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei