20 mai 2022

Ministrul dezvoltării: Guvernul a asigurat, cu succes, continuarea investiţiilor pentru dezvoltarea localităţilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Suma de 630 milioane de lei, pusă la dispoziţia autorităţilor publice locale şi judeţene, de către Guvern, pentru asigurarea prefinanţării şi a contribuţiei proprii la investiţii, a fost accesată în totalitate – a atras atenţia ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila.

După cum este cunoscut, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a alocat, în iulie, suma necesară din care autorităţile locale şi judeţene puteau cere împrumut, de la Trezoreria Statului, cu o dobândă preferenţială, pentru a asigura continuitatea investiţiilor şi a spori absorbţia fondurilor europene.

121 de comune, 34 de oraşe, 8 municipii şi 7 judeţe au accesat aceste fonduri, cu o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă faţă de valorile de pe piaţa bancară, a spus ministrul dezvoltării. Peste jumătate din suma totală a fost împrumutată pentru a asigura contribuţia proprie şi prefinanţarea investiţiilor din bani europeni. „Din această sumă am garantat o absorbţie mai mare a fondurilor europene şi ne-am asigurat că aceste investiţii, începute deja şi importante pentru dezvoltarea localităţilor din România, nu vor fi sistate”, a declarat Cseke Attila.

Asigurarea contribuţiei proprii, în valoare de 2%, poate însemna o povară uriaşă, mai ales pentru localităţile mici cu bugete modeste, a arătat ministrul, subliniind necesitatea adoptării, de către Guvern, a acestei măsuri. „Măsura s-a dovedit a fi necesară, fondurile fiind accesate integral în mai puţin de 6 luni”, a spus Cseke Attila.

Alte 44 milioane de lei au asigurat continuitatea investiţiilor finanţate de către stat, iar 244 milioane de lei au fost împrumutate pentru a asigura finanţarea investiţiilor locale, a conchis ministrul.