29 mai 2022

Ministrul dezvoltării va aproba, luna viitoare, construirea primelor 100 de creşe

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, 27 iulie, la sediul ministerului, că este gata de implementare Programul de construire de creşe noi, lansat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Cseke Attila a subliniat că au fost prezentate proiectele tip, au fost elaborate studiile de fezabilitate, a fost modificată normativa de reglementare a construcţiilor de creşe, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi, în această săptămână, de comisiile de specialitate. Astfel, primele cereri de finanţare pot fi analizate şi avizate în următoarele săptămâni.

„Vom aproba primele cereri de finanţare, după care vor putea fi demarate procedurile de achiziţie publică pentru a identifica constructorii. Astfel, construcţia primelor creşe va putea începe. Ne dorim să avansăm vizibil, să sporim considerabil numărul creşelor, la nivel naţional, în timpul mandatului guvernului actual, având în vedere lipsa acută de locuri în creşe şi angajamentul făcut de executiv în acest sens”, a declarat ministrul.

Până acum, ministerul a primit 128 de cereri de finanţare pentru construirea unor creşe noi de la primării din toată ţara.

„Necesitatea este evidentă, având în vedere că România se află pe ultimul loc în Uniune în ceea ce priveşte numărul de locuri disponibile în creşe, iar administraţiile publice locale au identificat această nevoie la nivelul comunităţilor. Totodată, aprobarea primită de la comisiile de specialitate arată că acest program de construire de creşe este unul viabil şi bine pregătit. Invităm administraţiile publice locale, care încă nu au depus cereri, să facă demersurile necesare”, a adăugat ministrul Cseke Attila. Totodată, există şi un acord al coaliţiei de guvernare privind finanţarea funcţionării creşelor după construire. Aceste costuri vor fi preluate de la autorităţile locale la guvern, a conchis ministrul.

Din bugetul naţional, dar şi din fonduri europene, prin PNRR, au fost alocate 230 de milioane de lei pentru construirea de creşe noi, a amintit ministrul. Acesta a adăugat că informaţiile necesare întocmirii cererilor de finanţare se află pe pagina ministerului şi al Companiei Naţionale de Investiţii: https://bit.ly/3rDGWda.