24 octombrie 2021

Ministrul Educației: Am agreat că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie

Rear view of father who leads a little boy hand in hand to kindergarten. Father and son with backpack walking in schoolyard.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Premierul Florin Cîțu a declarat, vineri, că vrea ca anul acesta școlar să înceapă cu prezență fizică și să rămână cu prezență fizică. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că s-a agreat ca școlile să rămână deschise până la pragul de infectare de șase la mie, sub rezerva validării CNSU.

„Am avut două lucruri pe care le-am spus la început. Am spus – şi rămân ferm pe acestea: vreau ca anul acesta anul şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să rămână cu prezenţă fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie ca anul acesta şcolar să începem cu prezenţă fizică, să rămânem cu prezenţă fizică”, a afirmat Florin Cîţu la finalul şedinţei de lucru pe tema măsurilor privind începerea anului şcolar.

De asemenea, premierul a mai spus că a cerut ca ceremoniile de începere a anului școlar să se desfășoare cât mai aproape de normalitate.

La Guvern a avut loc vineri o întâlnire la care au participat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății Ioana Mihăilă, secretarul de stat Raed Arafat, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Purtarea măştii în şcoală va fi obligatorie în continuare

Ministru Sănătății, Ioana Mihăilă, a subliniat că prioritatea este menținerea școlilor deschise cât mai mult timp și prezență fizică. De asemenea, trebuie să avem în vedere siguranța copiilor în școli, a adăugat Ioana Mihăilă.

O altă măsură anunțată a fost menținerea obligativitații purtării măştii în interiorul unităţilor de învăţământ pentru copiii în vârstă de peste 6 ani. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a mai spus că este de preferat ca activităţile sportive să se desfăşoare în spaţii deschise.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Am agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la rândul său că toți cei prezenți la această discuție au agreat faptul că școlile se vor închide ultimele și se vor deschide primele.

„Practic, toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie sigur că apar o serie de condiţii, aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice. (…) Peste pragul de la 6 mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină, sigur că da, se opreşte întreaga activitate. Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menţine toate şcolile deschise”, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri, la finalul întâlnirii de lucru pe tema măsurilor privind începerea anului şcolar.

Peste pragul de infectare de 6 la mie, vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, până la carantină, și clasele de școală cu elevi vacccinați.

Festivităţile de început de an şcolar, cu mască de protecţie şi pe durata a cel mult o oră şi jumătate

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că festivităţile de început de an şcolar ar putea avea loc, dar numai cu condiţia purtării măştilor de protecţie de către toţi participanţii, având o durată maximă de o oră – o oră şi jumătate.

„Pentru că şcoala începe pe 13 septembrie, avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului şcolar în spaţii exterioare, cu mască de protecţie şi cu o durată limitată la o oră – o oră şi jumătate. Este vorba de aglomerări. Să le putem permite, dar pentru a proteja elevii şi personalul din învăţământ să fie în spaţiul exterior şi cu mască, chiar dacă nu avem în vedere obligativitatea purtării măştii de protecţie în incinta şcolilor, odată cu deschiderea anului şcolar. Dar este un moment special, prin care se creează aglomerări. Sunt şi elevii de vârstă mică în număr mare, sunt şi părinţi. În această situaţie, vă spunem încă de pe acum că se vor putea face, dar cu aceste două condiţii: mască de protecţie şi durată limitată în timp”, a arătat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei declaraţii de presă.