27 noiembrie 2021

Ministrul german al apărării a cerut păstrarea formatelor de cooperare dintre NATO și Rusia

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Annegret Kramp-Karrenbauer a menționat că, in opinia Berlinului, Alianța Nord-Atlantică este încă pregătită să coopereze cu Moscova

 Alianța Atlanticului de Nord este încă pregătită să coopereze cu Rusia; este necesar să se păstreze formatele existente ale dialogului NATO cu Moscova. Acest lucru a fost anunțat joi de ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, în marja reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale organizației.

„NATO trebuie să facă ceea ce face acum – pe de o parte, să răspundă în mod clar acțiunilor și amenințărilor din partea Rusiei, inclusiv în planificarea militară. Pe de altă parte, să păstreze toate formatele [de dialog cu Moscova] – Consiliul Rusia – NATO și altele”,  a spus ea. „Aceasta înseamnă că NATO își întinde mâna spre dialog – depinde de Rusia dacă va strânge mâna sau nu”, a spus ministrul.

La 6 octombrie, alianța a anunțat o reducere a numărului diplomatilor misiunii Rusiei la NATO de la 20 la 10 persoane, opt diplomați si-au văzut revocată acreditarea și alte două posturi vacante au fost abolite. Alianța le-a dat diplomaților ruși timp până la sfârșitul lunii octombrie pentru a părăsi Bruxelles-ul. La randul sau, la 18 octombrie, ministrul rus de externe Sergei Lavrov a anunțat că Rusia suspendă activitatea misiunii sale permanente la NATO de la începutul lunii noiembrie, după decizia Alianței Nord-Atlantice de revocare a acreditării a opt angajați ai misiunii permanente rusești. În plus, activitățile Misiunii de legătură militară și ale Biroului de informații NATO de la Moscova vor fi suspendate, de asemenea.

Ciprian POP