Publicat: 6 Iunie, 2020 - 10:00
Share
Dendias

"Comportamentul Turciei a fost destul de agresiv în ultima vreme. Cred că singura cale prin care Grecia poate face față unui astfel de comportament, care, în general, are o pronunțată tendință spre agresiune, este, pe de o parte, să folosească toate armele sale diplomatice, iar pe de altă parte, să asigure o creștere a factorilor de descurajare, adică a forțelor armate ", a spus ministrul grec al Apărării într-un interviu acordat mediilor locale.

 

La o întrebare clarificatoare adresată de un ziarist local, dacă Grecia este pregătită pentru o soluție militară a conflictului, ministrul a răspuns fără echivoc „Așa este!

 

Demnitarul a mai spus că armata elenă se pregătește pentru orice situație. "Nu dorim acest lucru, dar vrem să clarificăm că vom face tot posibilul pentru a ne proteja drepturile suverane cât mai mult", a subliniat ministrul. 

 

În urmă cu câteva zile, un ziar guvernamental turc a publicat o cerere de licență pentru explorarea și producerea hidrocarburilor în apropierea insulelor grecești.

Luni, ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a declarat că Turcia încearcă să-și aloce drepturile suverane ale unei alte țări și a numit incidentul o provocare, întrucât este vorba despre platforma continentală a Republicii Elene.

 

La rândul său, miercuri, Premierul elen Kyriakos Mitsotakis, a trimis o scrisoare către conducerea Uniunii Europene în legătură cu ceea ce Atena numește „provocările turcești”.

 

Grecia consideră ca încercările Turciei de a delimita zonele maritime în mod ilegal au potențialul de a constitui o escaladare a situației în zonă, aspect care  nu va conduce doar la o criză greco-turcă, ci la o criză europeano-turcă.

 

Între timp, în urma cu o zi, Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful așa- zisului Guvern de Acord Național din Libia (PNS), Fayez Sarraj, prezent la Ankara, a anunțat că Turcia și PNS-ul libian intenționează să efectueze explorarea și exploatarea câmpurilor de petrol și gaz din Marea Mediterană, afirmație care nu tine cont de suveranitatea unor terțe state din zonă.

 

Ciprian Pop

Tag-uri Geo: