Publicat: 4 Mai, 2018 - 10:47
Share

Cu prilejul vizitei de lucru în Republica Italiană, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a avut ieri, 3 mai a.c., întrevederi cu reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din regiunile Puglia, Basilicata, Molise şi Calabria.

Discuţiile au vizat problematici care ţin de partea de muncă, elemente referitoare la procesul de integrare în societatea italiană, precum şi oportunităţile lucrative existente în România pentru românii care doresc să revină acasă.

Ministrul Intotero a menţionat simplificarea procedurii de finanţare prin care cetăţenii români pot beneficia de fonduri pentru demararea de proiecte în vederea păstrării şi promovării identităţii româneşti. Totodată, oficialul român a reiterat demersurile depuse de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi Ministerul Educaţiei în vederea îmbunătăţirii planului de învăţământ şi programelor şcolare destinate copiilor românilor care trăiesc în afara ţării.

Un alt subiect important pe agendă l-a reprezentat campania naţională "Informare acasă! Siguranţă în lume!" organizată de MRP. Ministrul i-a încurajat pe cei prezenţi la discuţii să se implice în astfel de iniţiative de informare care, pe termen lung, pot contribui la scăderea abuzurilor de orice fel. În context, demnitarul a subliniat eforturile autorităţilor de la Bucureşti, în parteneriat cu cele italiene, pentru a deschide Centrul interdisciplinar de asistenţă pentru persoanele vulnerabile la trafic şi exploatare prin muncă de la Vittoria - Ragusa.

"Iată că un vis s-a împlinit şi România are în sfârşit un consulat general la Bari. Acest fapt arată importanţa pe care o atribuim celei mai mari comunităţi din diaspora de mobilitate. Totodată, inaugurarea unui infokioşk la Bari va răspunde nevoii de informare a românilor care trăiesc aici. Vrem ca românii din Italia să fie în siguranţă, să-şi ştie drepturile, să fie protejaţi şi, mai mult de atât, vrem să-i încurajăm să revină acasă, a subliniat Natalia-Elena Intotero.

La întrevedere au mai participat beneficiari ai finanţărilor nerambursabile oferite de MRP, reprezentanţi din partea misiunii diplomatice din Bari, preoţi români din zona arondată consulatului general şi ataşatul pe probleme de muncă din cadrul Ambasadei României la Roma.

Vizita ministrului pentru românii de pretutindeni continuă cu întâlniri ale oficialului român cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale şi ai autorităţilor locale.

http://www.mprp.gov.ro/web/ministrul-intotero-in-dialog-cu-romanii-din-p...

Tag-uri Nume: