Publicat: 16 Mai, 2017 - 18:54
Share

În perioada 15–16 mai 2017, Ionuţ Vulpescu, ministrul culturii și identității naționale a efectuat o vizită in Portugalia. Demnitarul român a avut convorbiri oficiale la Lisabona cu omologul portughez, Luís Filipe de Castro Mendes, şi a vernisat, în contextul aniversării a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România şi Republica Portugheză, expoziția „Fikl. Puneri în scenă portugheze", găzduită de prestigiosul Muzeu al Palatului Național Ajuda din Lisabona. 

În cadrul convorbirilor oficiale, pornind de la actualitatea relațiilor româno-portugheze, cei doi miniștri au abordat teme ținând de consolidarea și diversificarea relațiilor în plan cultural. Ionuţ Vulpescu a apreciat că „nivelul de excelență pe care l-am atins în ansamblul legăturilor dintre țările noastre se datorează, printre altele, afinităților culturale şi de limbă, principiilor şi valorilor adânc ancorate în spiritualitatea colectiva română şi portugheză”.

Au fost convenite măsuri concrete de dinamizare a Programului de cooperare în domeniile limbii, educației, științei, tehnologiei și învățământului superior, culturii, sportului, tineretului, mass-media și turismului, semnat în 2015 cu prilejul vizitei de stat în România a Președintelui Portugaliei. A fost subliniată dorința comună de cooperare în domenii de expertiză recunoscută pentru părți, între care cinematografia, teatrul și muzica, activitatea muzeală, cercetarea și restaurarea patrimoniului material, conservarea şi promovarea în circuitele turistice a siturilor arheologice. Schimburile de studenți şi profesori, programele de rezidență culturală și cooperarea in domeniul arhivelor documentare culturale au fost analizate prin prisma valorii adăugate în cadrul larg al relațiilor culturale. Au fost discutate totodată oportunitățile consolidării cooperării în plan european, inclusiv in cadrul programului  „Europa Creativă”.
În seara zilei de 15 mai, Palatul Național Ajuda a fost gazda vernisajului expoziției  „Fikl. Puneri în scenă portugheze", eveniment de înaltă ținută artistică, organizat de Ambasada României la Lisabona, Institutul Cultural Român – Lisabona, cu susținerea Fundației Bonte şi sprijinul Palatului Național Ajuda. La vernisaj au fost prezenți miniștrii român și portughez ai culturii, președintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, precum și un public numeros și avizat, reprezentanți ai cercurilor culturale, de artă, precum și ai corpului diplomatic. 

Expoziţia artistului roman Gheorghe Fikl, asociată aniversării centenarului relațiilor diplomatice, este înscrisă in programul paralel al Târgului de Artă ARCO Lisboa 2017, care se desfășoară in perioada 18-21 mai.