27 mai 2022

Ministrul israelian al Apărării și Șeful Mossad-ul, în SUA pentru a discuta despre programul nuclear iranian

Ministrul Israel al apararii
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ministrul israelian al Apărării și Șeful Mossad-ul, în SUA pentru a discuta despre programul nuclear iranian

 Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz și șeful structurii de informații externe a țării,  Mossad, David Barnea, vor călători săptămâna viitoare la Washington pentru a discuta „măsurile de stopare a progresului Iranului în ceea ce privește îmbogățirea uraniului”. Prim-ministrul Naftali Bennett a semnalat acest lucru duminică la o reuniune săptămânală a Cabinetului de miniștri al Statului evreu.

„În zilele următoare, secretarul apărării și directorul Mossad-ului vor călători la Washington pentru a discuta această problemă (a programului nuclear iranian). Scopul nostru este să folosim fereastra de oportunitate care s-a deschis între rundele [discuțiilor de la Viena], să le spunem prietenilor noștri din Statele Unite: tocmai acum este momentul să folosim un set de instrumente diferit împotriva progresului rapid al Iranului în îmbogățirea [uraniului]”, a transmis biroul lui Bennett.

„Iranul trebuie să înceapă să plătească pentru încălcările sale”, a continuat premierul de la Tel Aviv, menționând că următoarea rundă de discuții din această săptămână „între Iran și puterile mondiale de la Viena s-a încheiat în zadar”.  ” Suntem angajați într-un dialog intens pe această temă cu americanii, britanicii, francezi, cu Rusia și alte [țări]. Îndemn fiecare țară care negociază cu Iranul la Viena să ia o decizie fermă. stați și spuneti clar Iranului că este imposibil să negociați și să îmbogățiți simultan uraniul”, a adăugat Bennett.

Pe 2 decembrie, premierul israelian a cerut încetarea imediată a negocierilor cu Iranul, întrucât Teheranul, a spus el, folosește „șantajul nuclear” ca tactică de negociere. El a făcut declarația corespunzătoare într-o conversație cu secretarul de stat american, Anthony Blinken, după ce au apărut informațiile despre îmbogățirea uraniului la instalația iraniană din Fordow la 20%, a declarat atunci biroul primului ministru israelian. În aceeași zi, serviciul de presă al Ministerului israelian al Apărării a anunțat că ministrul Apărării, Benny Gantz, plănuiește să meargă la Washington în noaptea de 9 decembrie pentru discuții cu omologul său american, Lloyd Austin și cu secretarul de stat american, Anthony Blinken asupra unui acord cu Iranul.

Grupul Cinci Plus Unu (Rusia, Marea Britanie, Germania, China, Statele Unite și Franța) negociază cu Iranul pentru a restabili Planul Comun Cuprinzător de Acțiune privind Programul Nuclear al Teheranului în forma sa inițială din aprilie la Viena; runda a șaptea s-a încheiat vineri in Capitala austriacă. Participanții europeni se vor întoarce în țările lor de origine pentru consultări suplimentare înainte de a continua dialogul. Părțile plănuiesc să revină la masa negocierilor săptămâna viitoare.

foto Digi24
Ciprian POP