Publicat: 14 Aprilie, 2016 - 17:46
Share

Ana Costea a demisionat de la ministerul Muncii. Costea a demisionat pe fondul revoltei sindicatelor.

 Premierul Dacian Cioloș a acceptat decizia fostului ministru.

"Am acceptat astăzi demisia doamnei Ministru Claudia-Ana Costea, care mi-a fost înaintată în cursul acestei zile. În perioada imediat următoare voi înainta domnului Președinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcția de Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice", a declarat premierul Dacian Cioloş într-un comunicat al Guvernului.

Mai mulţi miniştrii din Guvernul Cioloş s-au întâlnit cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România- Frăţia şi ai Alianţei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor “SED LEX” pentru a discuta despre proiectul de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de grila de salarizare.

"Ministrul Muncii a luat decizia retragerii acestui proiect de ordonanţă de urgenţă care nu ar face altceva decât să accentueze starea de haos existentă din punct de vedere salarial în domeniul bugetar.Totodată, avem un avertisment foarte clar pentru cabinetul Cioloş pentru ca în regim de urgenţă să întrunească Consiliul Tripartit pentru a discuta varianta care va înlocui acest proiect de ordonanţă. Nu se poate porni de la premisa că venim şi oferim o sumă de bani insuficientă pentru a oferi corecţii din punct de vedere salarial în toate domeniile bugetare. Este o premisă total greşită", a declarat Marius Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei „Spiru Haret“ la finalul discuţiilor.

Decizia ministrului Muncii Ana Costea de a nu mai sprijini proiectul de ordonanţă a venit în urma discuţiei cu reprezentanţii sindicatelor care a avut loc marţi dimineaţă.

Potrivit proiectului de act normativ, venitul personalului plătit din fonduri publice este alcătuit din salariul de bază corespunzător funcţiei, solda de funcţie sau salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare, indemnizaţiile lunare precum şi compensaţii, indemnizaţii, sporuri, majorări, prime şi premii în funcţie de categoria de muncă.

Conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, ce urma să intre în vigoare de la 1 august 2016,  preşedintele României urma să aibă avea un salariu lunar brut de 15.000 de lei iar Patriarhul  o indemnizaţie lunară de 13.706 lei. Aceeaşi sumă, de 13.706 lei, ar fi fost încasată ca venit lunar şi de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, dar şi de premierul ţării, se notează în proiectul de act normativ.