Publicat: 25 Septembrie, 2019 - 18:00
Share

Românul care i-a convins pe germani să-l aleagă primar a discutat despre reuşita sa ca român de pretutindeni cu ministrul Natalia-Elena Intotero

Octavian Ursu a deschis uşile administraţiei publice din Gorlitz, devenind, în luna iunie, primul primar român al oraşului.

Susţine că în cazul lui nu există un secret al succesului. Există doar dorinţa de a-i convinge pe oameni că o societate primitoare cu imigranţii este o societate care poate creşte şi se poate reinventa.

Ministrul Natalia-Elena Intotero a dorit să îl cunoască pe primarul român din Gorlitz şi, împreună cu E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Republica Federală Germania, i-a făcut astăzi o vizită la sediul Municipalităţii. Natalia-Elena Intotero l-a felicitat pentru proiectele şi ideile prin care a reuşit să îi convingă pe germani. Ministrul i-a spus că reuşita sa impresionează mai ales pentru că este reuşita unui imigrant român harnic, modest şi implicat care şi-a croit o poveste de succes în ţara de adopţie. Mesajul Nataliei-Elena Intotero este că românii de pretutindeni trebuie să participe activ în viaţa societăţii în care s-au stabilit şi, acolo unde este posibil, să facă parte din administraţia locală, pentru că în acest fel vocea lor va fi mai puternică.

Ministrul a apreciat faptul că primarul Octavian Ursu şi-a păstrat identitatea românească şi se mândreşte cu limba, cultura şi religia ţării unde s-a născut şi unde are în continuare numeroase rude. În aceeaşi notă, i-a vorbit despre proiectele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni care urmăresc tocmai păstrarea identităţii naţionale în rândul românilor din diaspora şi din comunităţile istorice.

Natalia-Elena Intotero şi primarul oraşului Gorlitz au discutat şi despre oportunitatea dezvoltării unor proiecte pe viitor, precum şi despre comunitatea românească din Germania. Ministrul i-a mulţumit pentru tot ceea ce face pentru a le asigura imigranţilor, inclusiv celor români, o cât mai bună integrare.

A fost o discuţie care a adus în prim-plan căldura şi emoţia tipic româneşti, iar primarul s-a bucurat că oaspeţii săi i-au adus aproape o parte de Românie.