Publicat: 27 Ianuarie, 2020 - 08:56
Share

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, efectuează, în zilele 27 şi 28 ianuarie, o vizită oficială în Republica Portugheză, la invitaţia omologului său, Joao Gomes Cranvinho.

Principalele subiecte pe care cei doi demnitari le vor aborda sunt cooperarea în domeniul învăţământului militar, al exerciţiilor militare bilaterale şi multinaţionale şi modalităţile de colaborare în domeniul industriei de apărare.

Cu acest prilej, cei doi miniştri se vor deplasa la Baza militară Monte Real pentru a participa la un briefing de informare, susţinut de specialiştii Forţelor Aeriene Portugheze.

În luna decembrie 2019, cele două părţi au semnat contractul pentru achiziţia unui nou lot de 5 aeronave F-16 Fighting, care vin în completarea celor 12 achiziţionate în perioada 2014-2017 şi fac parte din programul major de înzestrare "Avion multirol al Forţelor Aeriene Române".

Programul vizitei include şi o întâlnire bilaterală cu şeful Statului Major General portughez, amiral Antonio Silva Ribeiro.

*** Elementul central în cooperarea româno-portugheză în domeniul apărării îl reprezintă achiziţionarea şi operaţionalizarea aeronavelor F-16 în cadrul programului major de înzestrare "Avion multirol al Forţelor Aeriene Române".

Faza I a prevăzut achiziţia şi operaţionalizarea primei escadrile dotate cu 12 avioane F-16 Mid-Life Update (MLU) din excedentul Forţelor Aeriene din Portugalia, iar faza a II - a prevede completarea flotei cu încă 5 aeronave F-16.

Astfel, la data de 11 decembrie 2019, Parlamentul României a adoptat legea în baza căreia se permite achiziţionarea de la partenerul portughez a încă cinci avioane F-16 şi a unui pachet de bunuri şi servicii, care include şi modernizarea la un standard superior a avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române (Mid-Life Upgrade / SUA), inclusiv a celor 12 aflate deja în dotarea acestora.

Tag-uri Institutii: