21 septembrie 2021

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit cu ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit vineri, 12 martie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet. Agenda de discuţii a vizat cooperarea româno-canadiană în domeniul apărării şi situaţia de securitate regională şi globală, precum şi cooperarea în format multilateral (NATO, ONU).

Ministrul Ciucă a reiterat aprecierea părţii române în ceea ce priveşte angajamentul Canadei pentru securitatea şi stabilitatea Flancului Estic aliat şi implementarea măsurilor de descurajare şi apărare pe teritoriul României, prin participarea cu ofiţeri de stat major la structurile multinaţionale aliate, dar şi pentru contribuţiile la misiunile de poliţie aeriană consolidată (eAP), cea mai recentă misiune a Forţelor Aeriene Regale Canadiene încheindu-se la începutul lunii ianuarie 2021.

În context, a fost accentuată importanţa deosebită a relaţiei translantice pentru securitatea Europei, având în vedere provocările actuale de securitate în regiunea Mării Negre. Un subiect de interes a fost cooperarea româno-canadiană în cadrul ONU, evidenţiată în mod deosebit în contextul participării României la misiunea MINUSMA din Republica Mali, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020. În cadrul discuţiilor, a fost abordată şi problematica Femeile, pacea şi securitatea, un domeniu a cărui importanţă a crescut semnificativ în ultimii ani şi în care cele două state ar putea colabora.

În încheierea întrevederii, cei doi oficiali şi-au exprimat convingerea asupra necesităţii menţinerii ritmului cooperării bilaterale în domeniul apărării, atât la nivelul dialogului politico-militar, cât şi la nivel tehnic, de expertiză.