Publicat: 30 Martie, 2017 - 17:25
Share

Petre DAEA, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, i-a primit miercuri, 29 martie 2017, pe reprezentanții Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO). Astfel, ministrul Daea s-a întâlnit cu top managementul mai multor companii cu activitate în domeniul agricol, alimentar și industrial pentru a identifica noi posibilități de colaborare în domeniul realizării investițiilor străine în România.

Între aspectele discutate cu reprezentanții companiilor s-au numărat identificarea de posibilități pentru fermierii români în ce privește creșterea suprafețelor cultivate cu plante pentru producția de biocombustibili (plante oleaginoase), îmbunătățirea căilor navigabile privind transportul cerealelor pe Dunăre și Marea Neagră, la costuri convenabile, optimizarea logisticii și deschiderea de noi piețe pentru export.

De asemenea, un alt subiect abordat a vizat Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România, întrucât una dintre prioritățile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale vizează reabilitarea a circa 1,8 milioane de hectare în următorii patru ani pentru infrastructura principală de irigații. În acest context, ministrul Daea a explicat că și infrastructura secundară va beneficia de modernizare, întrucât vor fi alocate fonduri europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, prin submăsurile dedicate în acest sens.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții companiilor, ministrul Petre Daea a prezentat cele două programe de susținere ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cel pentru tomate cultivate în spații protejate și cel pentru producătorii de carne de porc.

Cu privire la programul destinat crescătorilor de porcine, ministrul a detaliat că, prin creșterea efectivelor de porci, un obiectiv prioritar pentru MADR, se realizează și o eficientizare la nivelul pieței locale, România aflându-se pe locul I în Europa, ca suprafața cultivată cu porumb, element de bază în hrana suinelor. Astfel, se creează valoare adăugată a produselor și țara noastră ar putea exporta carne de porc către noi piețe, pentru a căror deschidere se lucrează în prezent. De altfel, ministrul a subliniat că se urmărește creșterea efectivelor de porcine și a productivității acestora.

Un alt subiect de interes pentru reprezentanții companiilor americane l-a constituit construcția de depozite frigorifice regionale pentru colectarea de fructe și legume de la fermierii români, în vederea deservirii hypermarketurilor din România. Cu privire la acest aspect, ministrul a punctat că astfel de centre de colectare sunt foarte necesare în România, salutând această inițiativă.

Reprezentanții companiilor americane și-au exprimat satisfacția pentru proiectele de investiții pe care le desfășoară în România, precum și interesul de a contribui, în continuare, la îmbunătățirea schimburilor comerciale româno-americane.

La finalul întâlnirilor, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, i-a asigurat pe reprezentanții companiilor americane de toată deschiderea și disponibilitatea pentru colaborare și pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

 

Tag-uri Nume: