Publicat: 1 Februarie, 2018 - 13:46

Sorina PINTEA, ministrul Sănătăţii, s-a întâlnit în această dimineaţă cu reprezentanţii Alianţei Naţionale a Pacienţilor cu Boli Rare. 

"Vă mulţumesc că mi-aţi dat ocazia de a începe mandatul alături de pacienţi. Pentru mine este important ca Ministerul Sănătăţii să fie deschis în colaborarea cu asociaţiile de pacienţi şi cu organizaţiile non guvernamentale. Din acest motiv primul meu consilier angajat la cabinet are misiunea de a purta un dialog permanent cu organizaţiile de pacienti. Am convingerea că doar printr-o comunicare foarte bună putem să acordăm tratamentele de care pacienţii au nevoie", a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina PINTEA.

Ministrul Sănătăţii a amintit faptul că în domeniul bolilor rare, Ministerul Sănătăţii a făcut o serie de paşi importanţi.
În anul 2017, Ministerul Sănătăţii a modificat protocoalele medicale astfel încât pacienţii să aibă acces mai facil la serviciile de asistenţă medicală.

Tot anul trecut au fost introduse pe listele de medicamente compensate şi gratuite un număr de 13 molecule noi inovative pentru tratarea pacienţilor cu boli rare în vederea creşterii accesului la tratament.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a avizat 12 centre de expertiză în boli rare la Bucureşti (2 centre), Cluj Napoca (3 centre), Timişoara (2 centre),Craiova, Zalău, Iaşi, Oradea şi Mureş. Sunt centre de expertiză în boli rare care au colaborare cu reţele europene în boli rare şi care acordă servicii integrate pentru pacienţii cu boli rare.

"Pacienţii cu boli rare au nevoie să primească servicii integrate în centre specializate. Ministerul Sănătăţii are în vedere dezvoltarea reţelei de genetică şi boli rare şi creşterea numărului de centre de expertiză de boli rare. Încurajăm şi sprijinim participarea centrelor de referinţă în cadrul reţelelor europene", a mai spus ministrul Sănătăţii.
 

Tag-uri Nume: