Publicat: 16 Mai, 2018 - 08:44

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au avut marţi, 15 mai a.c., o întâlnire de lucru la Ministerul Transporturilor cu reprezentanţi ai celor mai importante firme de construcţie de infrastructură rutieră şi feroviară în ţara noastră. 

Antreprenorii au prezentat stadiul de execuţie a lucrărilor de pe şantiere şi problemele administrative care ar fi dus la întârzieri în realizarea proiectelor, precum: obţinerea greoaie a autorizaţiilor de construire, întârzierea exproprierilor şi birocraţia excesivă.

Ministrul Lucian Şova le-a spus antreprenorilor că este îngrijorat că pe şantiere nu se văd progresele asumate şi a declarat că se implică pentru intensificarea activităţii. De la începutul anului până acum au fost introduse în Guvern o serie de acte normative care au asigurat front de lucru constructorilor pe şantiere. 

"Nu am înregistrat progresele pe care mi le-aş fi dorit în sensul realizării obiectivelor de o manieră mai eficientă. Şantierele nu funcţionează astăzi la parametri pe care ni i-am propus împreună. Am toată determinarea să monitorizez, să contribui la rezolvarea oricăror probleme administrative. Orice solicitare administrativă aveţi, nu ezitaţi să o adresaţi Ministerului Transporturilor. În măsura în care competenţele îmi permit voi interveni alături de managementul CNAIR şi CFR S.A. în rezolvarea problemelor administrative în cel mai scurt timp cu putinţă. Susţin atât eforturile antreprenorilor, cât pe cele ale beneficiarilor în atingerea obiectivelor propuse în contracte pentru realizarea proiectelor de dezvoltare şi reabilitare a infrastructurii rutiere şi feroviare, însă cer mai multă implicare din partea antreprenorilor', a spus ministrul Lucian Şova.

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a precizat că România are fonduri europene consistente pentru infrastructura de transport (6,6 miliarde euro), dar absorbţia banilor europeni se face cu ajutorul antreprenorilor care trebuie să implementeze proiectele. Rovana Plumb a declarat că sunt două probleme majore: întârzieri în execuţia lucrărilor - între 12 şi 84 de luni şi nepredarea lucrărilor executate pentru că antreprenorii nu au făcut cereri de plată.

"Avem 15 proiecte fazate, în valoare de un miliard de euro, care sunt contracte deja încheiate şi pentru care nu primim facturi de la constructori. Sunt întârzieri în ceea ce priveşte cererile de plată. Sunt toate sumele asigurate, dar aşteaptă situaţiile de lucrări pentru rambursare. Mă îngrijorează că nu putem să avansăm', a spus Rovana Plumb.

La rândul lor, antreprenorii au semnalat lipsă acută a forţei de muncă. Ministrul Lucian Şova a declarat că se lucrează la un mecanism legal care să rezolve această problemă.

Ministrul Transporturilor a concluzionat că realizarea proiectelor de infrastructură de transport este o responsabilitate a administraţiei în parteneriat cu firmele de construcţii care trebuie să dea dovadă, la rândul lor, de seriozitate.

La întâlnirea de lucru au participat şi secretari de stat din Ministerul Transporturilor care răspund de activitatea de pe şantierele de autostrăzi, directorul Direcţiei Generale Organismul Intermediar pentru Transport (MT), directorul Autorităţii de management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (MFE) şi cei ai CNAIR şi CFR S.A.

Tag-uri Nume: